GESPONSORD 14-5-2018 13:53:17

Investeringsidee: Randstad


Fotobron: Vontobel

Randstad is een vroegcyclisch bedrijf en voor veel beleggers daarom een goede graadmeter van de economie. Augustus vorig jaar schreven wij dat alle seinen op groen stonden voor een verdere groei van de uitzendbranche. Dit werd bevestigd door de resultaten die Randstad onlangs naar buiten bracht.

Over de eerste drie maanden van 2018 boekte het bedrijf overal waar het actief is groei. De Nederlandse uitzender realiseert circa 17% van zijn omzet in Noord-Amerika en 15% in Nederland, wat daarmee de belangrijkste markten zijn. Waar in Noord-Amerika de groei slechts 1% bedroeg kwam deze in Europa uit op 9% en in de rest van de wereld op 11%.

Uiteindelijk resulteerde dit voor Randstad over het eerste kwartaal in een omzetgroei op jaarbasis van 7,4% tot EUR 5.63 miljard, terwijl de EBITA over dezelfde periode toenam met 4% tot EUR 217 miljoen en de EBITA-marge 3.8% bedroeg.

In de resultaten was nog wel de overname van Monster in 2016 terug te zien. De kosten die hiermee gepaard gaan drukte de autonome groei van de brutowinst, die uitkwam op 4.5%. In het vierde kwartaal van 2017 bedroeg de autonome groei nog 7%. Uiteindelijk realiseerde Randstad een nettowinststijging van 9% tot EUR 127 miljoen.

Randstad meldde verder dat de stijgende lijn in april is doorgezet, wat volgens het bedrijf te danken is aan de uitgerolde digitaliseringsstrategie. Dit is ook wel noodzakelijk volgens analisten. Begin mei stelde ING dat platformen als Deliveroo en Uber de uitzendbranche bedreigen en binnen een decennium 20-70% van de markt in handen kunnen krijgen. Vacaturewebsites maar ook sociale netwerken maken de tussenkomst van de flexbranche nu al vaak minder nodig. ING adviseert uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers daarom zelf als platform te gaan werken. Randstad lijkt hier al op vooruitgelopen te zijn met de overname van Monster.

Verder profiteert de uitzender van de wereldwijde economische groei, al is er in onder meer Nederland langzaamaan sprake van schaarste op de arbeidsmarkt in bepaalde sectoren. Hierdoor is het voor het bedrijf moeilijker om het juiste personeel te vinden voor haar opdrachtgevers. Randstad rekent er al met al op dat de groei in het tweede kwartaal in hetzelfde tempo doorzet. Afgewacht moet worden hoe de economische groei zich in de komende periode zal ontwikkelen.

Beleggers reageerden enigszins teleurgesteld op de recente resultaten van Randstad, waardoor de koers van het aandeel is gedaald tot EUR 53.26 (03.05.208).

De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Randstad zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Randstad

Investmentidee RAND BEST Turbo | B911V Short

Investmentidee RAND BEST Turbo | D738V Long

Investmentidee RAND BEST Turbo | X453V Long

Investmentidee RAND BEST Turbo | X988V Short

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit