Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 11-4-2018 09:16:48

Investeringsidee: Royal Dutch Shell


Fotobron: xxx

Eind maart presenteerde Shell zijn scenariostudie ‘Sky’, waarin wordt ingegaan op wereldwijde doelstelling om in 2070 klimaatneutraal te zijn. Volgens het bedrijf kan dit alleen gerealiseerd worden als de wereldleiders een andere weg in slaan. Het volstaat niet om door te gaan met alleen een beperkte CO2-belasting en steun voor hernieuwbare energie.

Shell stelt dat er ook nieuwe technologieën op grote schaal nodig zijn om de emissies van broeikasgassen in de komende decennia terug te dringen. Dit is nodig, omdat de energievraag zal blijven stijgen.

De komende jaren zullen kolen daarin een belangrijke rol blijven spelen, omdat hernieuwbare energie dit nog onvoldoende weet te compenseren.

Shell verwacht verder dat over vijftig jaar de olieproductie nog steeds circa 50-60 miljoen vaten per dag zal bedragen, terwijl vanaf 2040 het gasverbruik zal dalen.

Eerder al sprak Shell de verwachting uit dat er halverwege het volgende decennium een tekort aan vloeibaar gas (lng) kan ontstaan vanwege de stijgende vraag. Over 2017 bedroeg de vraag naar vloeibaar gas 293 miljoen toen, een toename van 29 miljoen ton ten opzichte van 2016. Dit tekort kan volgens Shell alleen worden opgelost door het opzetten van nieuwe lng-projecten.

Shell blijft mede door de aanhoudende vraag vol inzetten op olie en gas, waarbij de focus vooral zal liggen op de zogeheten Downstream activiteiten. Hieronder vallen marketing, verkoop en raffinage). Deze divisie realiseerde het afgelopen jaar een winst van USD 9 miljard.

Shell gaat jaarlijks USD 7-9 miljard investeren in Downstream. De komende zeven jaar wil Shell 11,000 tankstations openen, waarvan een groot deel in opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika.

Daarnaast wil het bedrijf ook 5,000 nieuwe winkels bij de tankstations openen. Al dit moet ertoe leiden dat de winst in de komende zeven jaar met USD 1.5 miljard zal toenemen. Shell hoop dat Downstream in 2025 een vrije kasstroom genereert van USD 9-12 miljard, gebaseerd op een olieprijs van USD 60 per vat. Afgewacht moet worden hoe de toekomst zich zal ontwikkelen.

Verder blijft Shell zich richten op schaliegas. Begin maart werd bekend dat het bedrijf samen met investeringsmaatschappij Blackstone een bod van USD 10 miljard heeft uitgebracht op de schaliegas- en olieactiviteiten van mijnbouwbedrijf BHP Billiton. Shell is niet de enige bieder en zal daarom moeten afwachten of het deze strijd zal winnen.

Het bedrijf heeft aangegeven sowieso in de komende jaren te blijven investeren in schaliegas. De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Royal Dutch Shell zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Royal Dutch Shell

Investmentidee RDA BEST Turbo | E276V Short

Investmentidee RDA BEST Turbo | E279V Short

Investmentidee RDA BEST Turbo | E288V Long

Investmentidee RDA BEST Turbo | E841V Long

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit