Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OVERNAME 14-8-2017 09:18:02

Kan Altice een overname van Charter wel betalen? Of is dat ook niet de bedoeling?


Fotobron: Flickr, Pablo Ares Gastesi

Dat is een vraag die veel marktvorsers zichzelf momenteel stellen en een eensluidend antwoord daarop kunnen ze niet echt verzinnen. Altice is de koning van de financiële constructies om overnames te financieren. Maar om deze overname rond te krijgen, moet topman en selfmade miljardair Patrick Drahi wel heel diep in de hoge hoed graaien.

Lees ook: Boekhoudtrucs, zoons op sleutelposities: Altice speelt mee in spannende, maar bloedlinke media-oorlog

Even de cijfers op een rijtje: de waarde van Altice USA, dat de overname zou moeten doen, is nu zo'n 45 miljard dollar. Tel daar voor de grap de hele waarde van Altice NV, meerderheidsaandeelhouder van Altice USA, bij op en je komt in totaal op 140 miljard dollar. Een onnozel rekensommetje, maar nog is het minder dan de waarde van Charter. Dat is 176 miljard dollar waard.

Hoe kan Altice zo'n overname dan doen. Deels betalen met aandelen zou een optie kunnen zijn, maar Charter heeft al aangegeven daar geen interesse in te hebben. Het wil cash zien. Dus zou het geld van externe investeerders moeten komen, schrijft The Wall Street Journal. Maar dat zou weer betekenen dat Altice het eigen belang in Charter flink ziet verdunnen.

Wat kan een overname opleveren?

Waarom zou een externe investeerder geld willen steken in deze overname, is dan de volgende vraag. Deze partijen vinden het werk van Drahi wel interessant. Hij is namelijk een expert in het snijden in de kosten, iets wat aandeelhouders maar al te graag zien gebeuren.

Zo slaagde Drahi erin om de winst (EBITDA) van Altice USA in het tweede kwartaal van dit jaar met 22 procent te laten stijgen. En de winstmarge ging met 6,6 procentpunt omhoog naar 42,7 procent. De winstmarge van Charter was in diezelfde periode 37,1 procent.

The Wall Street Journal rekent voor hoeveel het op zou leveren als Drahi erin zou slagen om bij Charter de winstmarge naar het niveau van Altice USA te krijgen. De winst zou zo'n 15 procent, oftewel 3 miljard dollar. Aangezien Charter nu op 11 keer de winst koerst, zou de beurswaarde dan met 33 miljard dollar kunnen stijgen. Geen onaardige overnamepremie.

Misschien is het maar grootpraat

Maar volgens WSJ kan er nog een heel andere reden achter de overnamegeruchten rond Altice liggen. Misschien hoeft Altice helemaal niet zo nodig echt over te nemen, maar gaat het er gewoon om een signaal af te geven. Misschien wil Altice USA twee maanden na de beursgang meteen even laten zien dat het mee wil doen met de grote jongens.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Altice N.V. (A)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit