Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
FONDSEN 14-9-2018 11:27:41

"Let op wat je koopt: de ene veelbelovende opkomende markt is de andere niet"


Fotobron: Flickr, Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)

(finanzen.nl) - Beleggers kijken naar aandelenindexen. Ze doen dat om hun beleggingsresultaten te vergelijken en vaak ook omdat ze - deels - beleggen in indexfondsen. Welke landen en welke aandelen in indexen worden opgenomen heeft veel invloed. Opname in een index leidt automatisch tot vraag van passieve beleggers, de indexvolgers.

Indexbouwer MSCI kondigde onlangs aan dat zowel Argentinië als Saoedi-Arabië volgend jaar in de index voor opkomende markten (emerging markets) komen. Vermogensbeheerder Schroders verwacht dat dit miljarden dollars aan instroom kan genereren in aandelen uit die landen. In totaal is er 1,9 biljoen dollar aan activa gebenchmarkt aan de MSCI Emerging Markets Index.

Weet wat je koopt, zegt Schroders. De vermogensbeheerder wijst erop dat opname in een opkomende landen-index anders verloopt dan belegegrs denken. Het draait vooral om marktomvang, liquiditeit en toegankelijkheid van een markt. Dat is niet hetzelfde als de economische status en de sterke groeivooruitzichten waar een belegger vast aan denkt bij het woord 'emerging'.

Schroders noemt als voorbeeld van opmerkelijke 'opkomende markten' Zuid-Korea en Taiwan. Die zouden volgens Schroders allang het predikaat 'ontwikkelde markt' moeten hebben. Maar door restricties in de vreemde valutamarkten staan te boek als emerging, opkomende markt.

What's in a name?

Beleggingsfondsenbouwers hebben het vaak over 'frontier markets', spannende, kansrijke markten die het misschien kunnen schoppen tot 'emerging markets'. Zijn de markten verder ontwikkeld dan zit je in de bedaagde 'developed markets', ontwikkelde markten als Europa, de VS en Japan.

De boodschap van Schroders is: vertrouw niet te veel op de veelbelovende namen van fondsenaanbieders en indexbouwers. Blijf ook zelf nadenken en kijk wat er in fondsen zit.

Schroders wijst nog op een spannend effect dat tot koersschommelingen kan leiden. Argentinië heeft een gewicht van 17 procent in de MSCI Frontier market index. Zegt maar de eerste divisie. "Het is nu een een grote vis in een kleine vijver." Ze gaan nu naar de MSCI emerging market index, de eredivisie. Daar zitten maar voor 0,5 procent in. Maar die vijver is 1,9 biljoen dollar groot.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit