Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 20-3-2017 11:11:00

Maart is een ongekend saaie maand op de AEX: dit zijn de cijfers


Fotobron: Flickr, Bill Smith (CC BY 2.0)

Door Leon Brandsema

Een typerend beeld maandagochtend op de koersborden aan het Damrak in Amsterdam. Zowel op de AEX- als de AMX-index is er geen bedrijf dat meer dan 1 procent stijgt of daalt. Maart is vooralsnog de maand van dorre droogte op de beurs. Dit zijn de cijfers.

Eerst even een blik op het koersverloop van de AEX in de afgelopen week. Het spectaculairste was de stijging van 0,6 procent afgelopen vrijdag en een daling van een half procentje op dinsdag. Het is, kortom, de dood in de pot.

De AEX volgt hiermee keurig de Amerikaanse trend. De Trump-rally sinds de Amerikaanse verkiezingen in november lijkt een beetje zijn stoom te hebben verloren. De verwachtingen zijn hooggespannen, die moeten nu waargemaakt worden. Tot die tijd lijkt een beweging omhoog er niet in te zitten, een correctie naar beneden zal pas komen bij teleurstellend beleid van Donald Trump. Tot die tijd lijken beurzen gevangen te zitten in een vacuüm van niksigheid en doodse koersen.

Nog niet eens 0,1 procent beweging

Kijken we naar de dagelijkse bewegingen van de AEX in maart, blijkt nog duidelijker het beeld van een saaie beurs. Op slechts vijf van de dertien handelsdagen tot nu toe deze maand bewoog de AEX meer dan 0,3 procent (omhoog of omlaag) op een dag.

Nog schrijnender: op vier van de dertien dagen was zelfs een beweging van 0,1 procent te veel gevraagd voor de AEX.

Slechts een keer, nota bene de eerste dag van de maand (het leek nog veelbelovend) was er een beweging van meer dan 1 procent. Op 1 maart steeg de AEX met 1,2 procent. Daarna begon het grote niks. De AEX vandaag? Een minnetje van 0,2 procent.

Een iets bredere blik: AEX-beleggers kunnen blij zijn

Maart mag dan een verschrikking zijn voor beleggers die van een beetje actie houden, verder is het kostje van AEX-beleggers wel gekocht de laatste tijd.

Tot nu toe in 2017 (uitgaand van de slotstand van vrijdag) is de AEX namelijk al met 6,8 procent gestegen en de AEX herbeleggingsindex met 7,3 procent. Dat zijn gemiddelden die normaal gesproken over een heel jaar gehaald worden.

Over de afgelopen 12 maanden staat de AEX-index zelfs op een plus van 16,3 procent en de herbeleggingsindex op +20,8 procent.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 561,18
0,02%
AMX 847,42
0,37%
AEX GR 1.812,03
0,02%
pagehit