Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 21-4-2017 13:27:28

'Markten geven zorgwekkende boodschap over economie'


Fotobron: Flickr, Dirk Knight (CC BY-NC 2.0)

Sommige beleggers hebben de hoop op een versnelling van de Amerikaanse economische groei opgegeven en keren terug naar de posities van voor de presidentsverkiezingen waarbij werd ingezet op een aanhoudende trage economische groei, ofwel het zogenoemde 'new normal'. Dat meldt James Mackintosh van The Wall Street Journal.

Maar de stap terug is volgens Mackintosh verre van voltooid en wordt verstoord door geopolitieke spanningen en de onzekere Franse verkiezingen. Desondanks zijn er volgens hem tekenen dat de 'sugar rush' van de overwinning van Donald Trump en de hoop op wereldwijde groei is vervaagd, waardoor sommige beleggers twijfelen of aandelen op de hoge niveaus kunnen blijven.

Scherpe daling overheidspapier

De scherpe daling van het rendement van overheidsobligaties is volgens Mackintosh het duidelijkste signaal dat er iets mis is. De daling wordt ondersteund door onheilspellende tekenen van de grondstoffenmarkten, waar de koper- en ijzerprijzen zijn gedaald en een verschuiving op de aandelenmarkt van bankaandelen en goedkope 'waarde'-aandelen naar nutsbedrijven, vastgoed en bedrijven met een hoogwaardige balans en betrouwbare winsten.

De terugkeer naar technologie-aandelen suggereert ook dat beleggers op zoek zijn naar bedrijven die groei kunnen leveren, zelfs als de economie zwak is.

"Het nieuwe normale is nog steeds bij ons," zegt Scott Minerd, chief investment officer van Guggenheim Partners. "Investeerders geloofden enige tijd in de belofte van verandering die volgde na de verkiezing van Trump en dat de Amerikaanse economie uit de modus van een trage groei zou kunnen breken. Tot nu toe moet de belofte nog worden waargemaakt en de markt begint zich dat te realiseren."

Het Witte Huis en het Congres hebben tot dusverre geen vooruitgang geboekt met de beloofde belastingverlagingen en infrastructuuruitgaven, die de economie een boost zouden kunnen geven. Maar een deal later dit jaar is nog altijd aannemelijk.

Hoge aandelenkoersen bij zwakke economische groei

Mackintosh merkt tevens op dat de afgelopen vijf jaar hebben aangetoond dat hoge en stijgende aandelenkoersen verenigbaar zijn met een zwakke economische groei, zolang de rendementen op obligaties laag blijven. Economisch gevoelige cyclische aandelen, zoals de automakers Ford, General Motors en Fiat Chrysler kunnen wel onderpresteren, maar in een tijdperk met lage obligatierendementen worden aandelen als geheel ondersteund door het argument dat er geen beter alternatief voor beleggers bestaat.

Volgens Vincent Mortier, adjunct-chief investment officer van Amundi, de grootste vermogensbeheerder van Europa, geven de lagere obligatierendementen wel een signaal dat beleggers beter voorzichtig moeten zijn met aandelen. Tot nu toe hebben beleggers steeds de dips gekocht omdat er niet werd getwijfeld aan de winstgevendheid van de Amerikaanse bedrijven, maar Mortier maakt zich zorgen dat een eventuele correctie "heftig" zal zijn.

Zolang een lage economische groei een lage rente betekent en de bedrijfswinsten niet bedreigt, is het voor aandeelhouders geen probleem, concludeert Mackintosh. Maar met een economie die draait in de buurt van volledige capaciteit zou zelfs lichte groei voldoende kunnen zijn om de lonen en de inflatie op te jagen, waardoor de bedrijfswinsten worden bedreigd en de Fed alert blijft om de rente te verhogen.

Aangezien stijgende rentes en een zwakke groei een verschrikkelijke combinatie vormen kunnen beleggers de waarschuwingen maar beter serieus nemen en hopen dat de marktsignalen verkeerd zijn.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit