Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 9-4-2019 17:50:00

Martine Hafkamp: 'Waarom je aandelen niet in de steek moet laten'


Fotobron: Hermien Lam/Fintessa

Door Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer

(finanzen.nl) - De bedrijfsresultaten van de Nederlandse beursgenoteerde fondsen vielen mee over het jaar 2018. Analisten waren dan ook voorzichtig na het moeizame laatste kwartaal van 2018.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell viel mee, maar vooral DSM viel op in positieve zin. Hier zat al veel goed nieuws ingeprijsd, maar toch waren de cijfers nog beter dan verwacht. Ook hielp het mee dat ze aandelen gaan inkopen.

ASML viel tegen, maar dit kwam vooral door de media. ASML gaf aan dat als gevolg van omstandigheden bij toeleveranciers het eerste kwartaal minder zou worden dan verwacht maar dat daarna de groei gewoon weer terug zou komen. Echter de media legde vooral de nadruk op het statement over het eerste kwartaal en dit zorgde voor een negatieve reactie op de beurs (die inmiddels wel is ingelopen).

Beste om naar bedrijfsniveau te kijken

Ook ING viel mee, ondanks de forse schikking kwamen de cijfers beter uit dan verwacht. ABN Amro was daarentegen weer teleurstellend met grotere toevoegingen aan de stroppenpot. Zo zie je maar dat mee- of tegenvallen niet aan sectoren valt toe te wijzen maar dat er op bedrijfsniveau gekeken moet worden.

Daarmee surften de bedrijven uit ons land mee op de florerende wereldeconomie. Dat gold in ieder geval voor een groot deel van het jaar. In het laatste kwartaal van 2018 sloop de twijfel binnen bij beleggers over de vooruitzichten voor 2019.

Er werd een groeivertraging of zelfs een recessie verwacht. De koersen reageerden hier dan ook op met een koersdip, met als dieptepunt rond de kerstdagen. Sindsdien zijn de beurzen echter weer in herstel. Mede omdat de beleggers ten eerste meeliften op een mogelijk nieuw stimulerend beleid van de centrale banken en ten tweede een economisch herstel in de tweede helft van het jaar.

Overgangsfase van de beurzen

Begin 2019 waren de vooruitzichten exact het tegenovergestelde van een jaar eerder. Waar men in 2018 aan het begin van het jaar nog onverminderd positief gestemd was begon men een jaar later in een asgrauwe stemming aan het nieuwe jaar. De vooruitzichten van de bedrijven waren vrijwel allemaal voorzichtig.

Dit zie je vaker vroeg in het jaar. De omgeving is turbulent genoeg en daarom kijken ze liever de kat uit de boom. Motivatie om voorzichtig te zijn wordt gevonden in de euro/dollar, hogere grondstofprijzen, geopolitieke omstandigheden en een afkalvende economische groei. Zoals zo vaak bleek een combinatie van een sombere stemming en veel cash aan de zijlijn ideaal voor een opgaande aandelenmarkt. Deze volgde dan ook.

Nu lijkt het erop dat we met de beurzen in een overgangsfase zijn beland. Hoe nu verder? Is er een recessie op komst of is er alleen maar sprake van een groeidip. In dat laatste geval is er voor beleggers niet veel aan de hand. Vroege indicatoren wijzen reeds op een betere economie later dit jaar: huizenmarkt, halfgeleiders, koperprijs, enzovoorts.

Gezien de ontwikkelingen op gebieden als robotica, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto's, energietransitie en 5G zijn techaandelen veruit favoriet voor de komende jaren. Voor de techsector is het echter wel van belang dat de rente laag blijft. Zodoende kan de toekomstige groei tegen lagere rentes verdisconteerd worden. Bij hogere rentes worden andere sectoren populair en dan vooral waardeaandelen.

Riante vergoeding bovenop de koerswinst

Het dividend op aandelen uit de Europese Unie (DJ EuroStoxx 50) en Nederland is relatief hoog. Europese aandelen hebben momenteel een dividendrendement van 3,62 procent. Aandelen uit de AEX zelfs 3,94 procent. Afgezet tegen de spaarrente is dat erg hoog. Alleen al deze riante vergoeding maakt beleggen in aandelen interessant, nog los van de mogelijk te realiseren koerswinst.

De payout ratio, het gedeelte van de winst dat uitgekeerd wordt als dividend, bedroeg in Nederland na de Tweede Wereldoorlog gemiddeld zo'n 50 procent. Aan het einde van de twintigste eeuw, tijdens de internetrally, was dit nog maar 30 procent. Momenteel ligt het weer rond de 50 procent tot soms zelfs 60 procent.

Dat is zeker van belang wanneer men weet dat op de lange termijn, zeg een periode van 20 jaar of langer, het dividendrendement 60 procent en de koerswinst maar 40 procent van het totale rendement uitmaakt. Uiteindelijk wordt met herbelegde rendementen het grootste deel van het beleggingsresultaat over een langere periode gemaakt. Niet met koerswinsten.

Het voordeel van inkoop van eigen aandelen

In de Verenigde Staten liggen de dividenden over het algemeen veel lager dan in Europa, meestal rond de helft. Daar staat tegenover dat men in de Verenigde Staten beleggers vaak beloont met het inkopen van eigen aandelen wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt.

Inkoop van eigen aandelen kan daar uitkomen op zo'n 5 procent rendement op jaarbasis. Jaar-in-jaar-uit is dat niet te verwaarlozen. Het is alleen dat inkoop eigen aandelen vaak een minder permanent karakter heeft dan dividenduitkeringen.

Beleggers worden beter beloond dan ooit. Toch zullen veel van hen dat gevoel niet altijd hebben. Afgezet tegen de vaste armoede op de spaarrekening bij de bank lijkt mij echter het mogelijke rendement van beleggen op lange termijn afgezet tegen het risico meer dan waard.

Martine Hafkamp is oprichter en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Tegelijkertijd is zij senior vermogensbeheerder. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ASML NV

22-5-2019 ASML NV Buy Goldman Sachs Group Inc.
9-5-2019 ASML NV Overweight JP Morgan Chase & Co.
25-4-2019 ASML NV Hold Deutsche Bank AG
18-4-2019 ASML NV Buy Goldman Sachs Group Inc.
18-4-2019 ASML NV Outperform Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ABN Amro 18,85 -0,55% ABN Amro
ASML NV 170,36 -1,45% ASML NV
ING Group 9,70 -2,01% ING Group
Shell (Royal Dutch Shell) (A) 28,06 -2,69% Shell (Royal Dutch Shell) (A)
pagehit