BELEGGEN 6-12-2017 13:35:24

Metoo op de beurs: waarom seksuele intimidatie binnen een bedrijf belangrijk is voor de koers


Fotobron: Freeimages.com

De tijd van 'wat er binnen een bedrijf gebeurt, blijft binnen het bedrijf' is voorbij, schrijft The Wall Street Journal. Door de opmars van het zogenoemde ESG-beleggen is het gedrag van de top en de cultuur binnen een bedrijf ook voor beleggers relevant geworden. Seksueel wangedrag als koersgevoelige informatie, een logische stap in de tijden van de #metoo-schandalen.

Het komt dus door de toegenomen interesse in ESG-factoren bij beleggen, zeg maar een luxe variant op duurzaam beleggen. Het gaat niet meer alleen om het klimaat, maar ook om andere facetten. ESG staat voor Environmental, Social en (corporate) Governance.

Naast het klimaat gaat het dus ook om verantwoordelijke bedrijfsvoering. Enerzijds extern - houdt het bedrijf zich aan mensen- en dierenrechten, zet het geen kindarbeiders in, is het eerlijk tegen consumenten, maar ook intern. Is de top divers, hoe zijn de interne checks van het management en hoe liggen de verhoudingen op de werkvloer.

10 biljoen dollar in ESG-beleggen

En het gaat inmiddels om serieus geld dat belegd wordt volgens bovengenoemde principes. Alleen in de Verenigde Staten is er al 10 biljoen (10.000 miljard) dollar belegd bij vermogensbeheerders die bij het maken van beleggingskeuzes de ESG-beginselen in acht nemen. En een bedrijfscultuur waarin seksueel wangedrag wordt gedoogd valt dan uiteraard buiten de boot.

Er blijkt nog wel een slag te maken bij Amerikaanse bedrijven, blijkt uit onderzoek dat WSJ aanhaalt. Want 77 procent van de besturen heeft nog niet over seksueel misbruik geplaatst en bij 88 procent ligt er nog geen plan van aanpak mocht er een schandaal boven water komen.

Terwijl de risico's groot kunnen zijn. Bij telecombedrijf 21st Century Fox bijvoorbeeld, dat meer dan 100 miljoen dollar aan schadevergoedingen heeft betaald aan vrouwen die seksueel geïntimideerd zijn door Fox News-kopstukken Bill O'Reilly en Roger Ailes.

En de daders die ontslagen worden zijn plat gesteld ook kostbare bezittingen van het bedrijf. Kevin Spacey van Netflix' hitserie House of Cards, O'Reilly bij Fox News en de bekende presentator Matt Lauer bij NBC van het beursgenoteerde Comcast. Het vertrek van deze populaire figuren laat zich ook voelen bij de advertentie-inkomsten, die zonder hen lager zullen uitvallen.

WSJ stelt dat slimme beleggers letten op wat bedrijven doen om dit soort risico's in de kiem te smoren en kijken of een bedrijf een cultuur heeft die vrouwen ondersteunt. "Een logische stap is beleggen in bedrijven die meer vrouwen in het bestuur hebben", concludeert de zakenkrant vinnig. "De kans is groot dat zij iets anders kijken naar de vraag of seksueel wangedrag een probleem is."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit