Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRISIS 12-7-2018 10:48:00

Mobius noemt handelsoorlog een opwarmertje voor de volgende financiële crisis


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het door Washington afvuren van extra kanonschoten voor de boeg van China lijkt erg dramatisch, maar beleggers doen er goed aan om alvast voor te sorteren op twee verrassingen die veel meer negatieve impact zouden kunnen hebben dan de handelsoorlog. Mark Mobius ziet onheil aan de horizon en trekt aan de bel.

Hij doelt op een verdere daling van 10 procent van aandelen uit opkomende markten en een nieuwe wereldwijde financiële crisis. "Er is geen twijfel dat we vroeg of laat weer in een financiële crisis terecht zullen komen, aangezien we nu een periode van goedkoop geld achter ons laten", aldus Mobius.

Verdampen van goedkoop geld

Mobius, die nu over de tachtig is, heeft bij Franklin Templeton Investments naam gemaakt als een belangrijke pleitbezorger voor opkomende markten. De beleggingsveteraan ging in februari met pensioen en is voor zichzelf begonnen.

In het voorjaar luidde Mobius ook al de noodklok. Hij waarschuwde voor een groot drama op de markt, die de correctie op de aandelenmarkten van begin februari griezelig zal overtreffen. Die spannende gebeurtenis heeft nog niet plaatsgevonden, maar nu heeft hij tijdens een interview met Bloomberg in Singapore er een schepje bovenop gegooid. Nou ja, een schepje. Eerder een trucklading.

Mobius wijst erop dat door het nu in gang zetten van het laten verdampen van goedkoop geld een fikse druk aan het ontstaan is op bedrijven, die afhankelijk zijn geworden van dat goedkope geld.

Een zware tol

Daarnaast benadrukt de beleggersgoeroe dat de verkrapping van de liquiditeit door de Federal Reserve en de normalisering van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank dit jaar zwaar heeft gewogen op de opkomende markten. De koersstijging van de dollar en het verslechterde handelsklimaat hebben er ook flink ingehakt.

Mobius denkt dat tegen het eind van het jaar 10 procent van het huidige niveau van de MSCI Emerging Markets Index geërodeerd is. Dat zou ertoe leiden dat de opkomende markten bij elkaar genomen in een regelrechte bearmarkt veranderen.

Contraproductief

Ook de valuta's van opkomende landen hebben de nodige klappen gekregen. De MSCI Emerging Markets Currency Index is zo sinds zijn hoge niveau van maart met ongeveer 6 procent gedaald. Centrale banken van Turkije tot Argentinië en Indonesië proberen uit alle macht hun valuta's te beschermen door hun rentes te verhogen. Soms keer op keer, zoals Turkije.

Maar die renteverhogingen zijn een remedie voor de korte termijn, vindt Mobius in het gesprek met Bloomberg. "Ze kunnen contraproductief zijn voor landen met hoge schulden." Er zit volgens hem niets anders op dan dat ze hun financiële huishoudingen op orde brengen. Alleen zo kan het vertrouwen van beleggers terug worden gewonnen.

Maar Mobius, van huis uit verre van een onheilsprofeet, zou Mobius niet zijn als hij geen koopkansen ziet in een scenario van stress. "Brazilië en Turkije kunnen profiteren van een handelsoorlog als gevolg van de daling van hun valuta's. India, Zuid-Korea en Vietnam zouden het ook goed kunnen doen tegen de achtergrond van het toenemende protectionisme."

LEES OOK: Mark Mobius waarschuwt voor groot drama op de markt

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit