Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRASH 2-8-2018 11:24:00

Morgan Stanley denkt dat de echte marktcorrectie nu gaat toeslaan


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Ondanks de doemprognose van Morgan Stanley sluit de zakenbank niet uit dat de aandelenmarkten nog aanzienlijk kunnen aandikken zo aan het begin van augustus. Een handelsoorlog of escalatie daarvan hoeft daar niets aan af te doen. Het is volgens de analisten echter gedaan met de structurele beweging opwaarts.

De Amerikaanse hoofdindex, de Dow Jones, dikte 4,71 procent aan van 2 tot 25 Juli. De technologiegraadmeter NASDAQ Composite steeg in deze periode zelfs met 5,62 procent. Al met al een mooie inhaalrace, gezien de opgelopen schade in februari. Maar na 25 juli zijn de belangrijke techwaarden op Wall Street al bezig met een terugtrekkende beweging. De analisten van Morgan Stanley zien hierin klaarblijkelijk een 'bad omen'.

In februari krompen de Amerikaanse aandelenmarkten korte tijd in, en dat sijpelde door naar de belangrijkste beurzen buiten de Verenigde Staten. De zwartkijkende analisten van de grote Amerikaanse bank zien een duidelijk dalende trend inzetten.

Drijvende krachten zijn passé

Zij stellen dat ná de positieve factoren die de beurzen in recente weken hebben gesteund waarschijnlijk een tegenbeweging inzet omdat het gedaan is met de drijvende krachten achter de weg omhoog. Goede economische indicatoren en een aantal mooie kwartaalcijfers van met name Amazon zijn inmiddels zodanig ingeprijsd dat ze geen impulsen meer zullen geven aan een beursbeeld van verdere koersverhogingen over de brede linie.

Amazon even buiten beschouwing gelaten, zit het tij tegen voor een aantal andere veelbepalende aandelen. Netflix schiet daarbij in het oog. Op het moment van de presentatie van de kwartaalcijfers op 16 juli was Netflix nog een ultieme beurslieveling. Daarna ging het aandeel onderuit, als reactie op de tegenvallende resultaten.

Facebook idem dito. De publicatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf van Mark Zuckerberg luidde een ware verkoopgolf in. De vraag is natuurlijk hoe de resultaten van Apple beoordeeld zullen worden in de komende dagen. Het techconcern blijft goede zaken doen met de iPhone en overtreft de verwachtingen, maar je weet maar nooit.

Een zware stempel

Het grote punt is dat techwaarden een zware stempel hebben gedrukt op Wall Street en dat andere sectoren zijn achtergebleven. Tot dusver heeft de markt zich (in de breedte) ronduit slecht ontwikkeld in vergelijking met de technologiesector.

Maar dat is niet het einde van het verhaal. Technologieaandelen zijn in het verleden zeer populair geweest dankzij enorme koerswinsten en mochten deze aandelen in een nog heviger verkoopgolf terechtkomen, dan zal die golf zich waarschijnlijk ook naar andere sectoren uitbreiden. Met andere woorden: het zal een zware wissel trekken op het sentiment van beleggers. Althans, dat is de aanname van de analisten van Morgan Stanley.

Bubbel van bedrijfsobligaties

Recent uitte David Rosenberg, hoofdeconoom en beleggingsstrateeg van de Canadese vermogensbeheerder Gluskin Sheff, ook al zijn zorgen over de effectenmarkten in de VS. Hij benaderde het probleem vanuit de huidige ontwikkeling van de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties. Die vergeleek hij met de hypothekenbubbel van tien jaar geleden. Hij waarschuwt hierbij voor een groot gevaar voor de beurzen. Want die zullen bij het uiteenspatten van de zeepbel, niet ongeschonden blijven.

Daaraan voegde hij toe dat de aandelenmarkten in de VS helemaal niet zo sterk zijn zoals een keur aan marktvorsers en beleggers denkt. Ook hij wees op de zwakte waaraan de beurseuforie ten onder kan gaan. De breed samengestelde S&P 500 mag dan wel in zijn geheel aangedikt zijn, maar dat is volgens hem geheel te danken aan de vijf grote techreuzen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.138,61 -0,59% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.823,28 0,43% Amazon
Apple Inc. 178,97 -0,38% Apple Inc.
Facebook Inc. 181,06 0,11% Facebook Inc.
Netflix Inc. 354,39 0,62% Netflix Inc.
pagehit