Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHIPS 10-8-2018 09:56:06

Morgan Stanley terughoudender over chipaandelen


Fotobron: freeimages.com
Chipaandelen zoals Advanced Micro Devices (AMD) en Nvidia presteerden in de afgelopen jaren significant beter dan de markt. Aandelen AMD stegen dit jaar al meer dan 50 procent, terwijl Nvidia 33 procent won. De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 schreef in dezelfde periode slechts 7 procent aan waarde bij.

Als gevolg van de flink gestegen koersen, maar ook van de chipvoorraden die op de hoogste niveaus in tien jaar zouden liggen, verlaagde Morgan Stanley het advies voor de gehele chipsector. De analisten van de zakenbank zijn nu vooral terughoudend, terwijl zij eerder van mening waren dat de aandelen minstens in lijn met de bredere markt zouden bewegen. In andere woorden: Morgan Stanley verwacht dat chipaandelen in het komende jaar minder goed presteren dan de markt.

"De cyclus van de halfgeleiderindustrie laat tekenen zien van oververhitting", aldus analist Joseph Moore van Morgan Stanley in een rapport. "De cyclische indicatoren kleuren rood en een afname van de vraag kan voor een significante correctie zorgen in het aanbod." Volgens de marktvorser is de risico-rendementsverhouding het slechts in drie jaar.

De iShares PHLX Semiconductor ETF, met grote posities in Qualcomm, Texas Instruments en Intel, schreef dit jaar al bijna dertien procent aan waarde bij. In de afgelopen vijf jaar steeg de index met 200 procent, terwijl de S&P 500 in deze periode slechts 70 procent won. In Nederland steeg ASML dit jaar ruim 26 procent, maar ASM International en BE Semiconductor Industries gaven al flink wat beurswaarde prijs met verliezen van 17 tot 42 procent.

Door het sectorrapport van Morgan Stanley verloren vrijdagochtend ASML, ASMI en Besi tot 1,3 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 2,2 procent.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit