Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 8-11-2018 11:06:00

Nieuwe Chairman voor Tesla in plaats van Elon Musk, terwijl topbelegger Musk bijvalt


Fotobron: Flickr, Heisenberg Media (CC BY 2.0)

(finanzen.nl/AFN) - Elon Musk (op de foto) moest zijn tweede functie bij Tesla neerleggen als onderdeel van een schikking met beurstoezichthouder SEC. Musk blijft wel in functie als topman van het bedrijf.

De ingreep is bedoeld om te zorgen dat er meer controle op zijn functioneren is. Musk ging in de fout met enkele tweets over het van de beurs halen van Tesla.

Van de beurs halen

Musk heeft intussen steun gekregen van de Amerikaanse techinvesteerder Tim Draper, die vroegtijdig al in Tesla en Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX is gestapt. Hij stelde tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC dat Musk Tesla gewoon van de beurs had moeten halen, zonder aan te geven hoeveel kans van slagen Musk daarbij had kunnen hebben. Hij verdedigde ook het gedrag van Musk.

Draper sprak zijn verbazing uit over de uitgebreide aandacht van de media voor Musk. "Ieder mens op deze wereld heeft zich weleens vergist en er zijn zoveel wetten die men in acht moet nemen als beursgenoteerde onderneming."

Bovendien zouden investeerders meer begrip moeten hebben voor de baas van Tesla, hij heeft immers de leiding over twee miljardenbedrijven. Tesla en SpaceX dus. "Hij is menselijk, hij doet zijn best", is de boodschap van Draper.

Dankbaar zijn

De belegger wijst er in het bijzonder op dat mensen als Musk en ook de grondlegger van Facebook Mark Zuckerberg de ambitie hebben om de wereld te veranderen en dit al gedeeltelijk met hun ideeën hebben gedaan. "Deze mensen hebben de wereld echt veranderd en we moeten hen hoe dan ook gewoon dankbaar zijn."

Robyn Denholm

Denholm komt over van het Australische telecomconcern Telstra, waar zij financieel- en strategiedirecteur was. Ze gaat per direct fulltime in dienst bij Tesla. Denholm is geen onbekende bij Tesla, waar ze al sinds 2014 een bestuursfunctie heeft.

Musk roemt in een verklaring de ervaring van Denholm in de auto- en technologiesector en prijst haar bijdrage aan het pad naar winstgevendheid.

De schikking

De schikking van miljardair Musk met de SEC betekent dat hij drie jaar lang geen voorzitter meer mag zijn bij het bedrijf. Enkele kritische investeerders wilden dat Tesla verder zou gaan dan de schikking en meer maatregelen zou nemen om Musks macht in te perken. Nu bestaat het negenkoppige bestuur van Tesla vooral uit vertrouwelingen van hem, zoals zijn neef.

De tweets van Musk en zijn onorthodoxe media-optredens zijn de critici een doorn in het oog. De beurswaarde van Tesla kreeg na het mislukte plan om de onderneming van de beurs te halen een flinke knauw.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

8-4-2019 Tesla Sell UBS AG
8-4-2019 Tesla Buy Jefferies & Company Inc.
4-4-2019 Tesla Bernstein Research
4-4-2019 Tesla Sell Goldman Sachs Group Inc.
4-4-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 273,26 0,75% Tesla
pagehit