De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 11-8-2017 10:27:02

Nu zit de Noord-Koreaanse schrik er toch wel even in bij beleggers


Fotobron: Flickr, MarineCorps NewYork

Dat bleek donderdagavond wel op de beurzen in de VS. Die gaven allemaal relatief gezien behoorlijk prijs. Relatief gezien ten opzichte van de ontzettende rust die deze maanden op de beurzen heerst, waarbij een daling van 1 procent of meer al snel een behoorlijke rimpeling betekent.

En dat gebeurde gisteren dan ook. De brede S&P 500-index daalde met 1,5 procent en techindex Nasdaq zelfs met 2,2 procent. De Dow Jones-index hield het nog beperkt tot een verlies van 0,9 procent. Maar zulke dalingen hadden we al tijden niet meer gezien op de Amerikaanse beurs.

De toegenomen onrust uitte zich ook in het koersverloop van de VIX-index, die de volatiliteit op de S&P 500 bijhoudt. De VIX steeg donderdag van 11,57 naar 16,04. Dat is, op een schaal van 1 tot 100, nog altijd een redelijk lage volatiliteit. Ten tijde van de crisis in 2008 reikte de VIX tot 80. Maar het betekent ook dat de volatiliteit de afgelopen maand met 50 procent is toegenomen.

'Gezonde uitverkoop'

Volgens The Wall Street Journal spreken veel beleggers van een 'gezonde uitverkoop van aandelen'. De dreiging rond Noord-Korea zorgt misschien voor het duwtje naar beneden dat al een tijdje nodig was. Want waarderingen stonden al tijden op een ongekend hoog niveau.

"Ik denk dat de markt op zoek was naar een excuus om te verkopen en dat dit een goede was", zegt strateeg Scott Wren tegen WSJ over de Noord-Koreaanse dreiging. Ook analist Willam Hamlyn ziet het als een normaal koersverloop: "Je hebt periodes van grote stijgingen en die worden vaak gevolgd door dalingen. Dat is wat we nu zien."

Of het blijft bij een kortstondige terugval of dat we verdere dalingen moeten verwachten durft broker Frank Cappalleri niet te zeggen: "Het is moeilijk om mogelijke situaties te overwegen als ze nog niet gebeurd zijn. Kijkend naar hoe de S&P heeft gereageerd, lijkt het er niet op dat een nucleaire oorlog is ingeprijsd."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

Dow Jones 24.651,74
0,58%
S&P 500 2.675,81
0,90%
NASDAQ 100 6.466,32
1,20%
VIX 9,46
-9,82%
pagehit