MARKTPROGNOSE 14-2-2018 09:20:20

Onheilspellende waarschuwing voor aandelenbeleggers

(finanzen.nl) - Macquarie heeft in een bijgestelde marktprognose een onheilspellende waarschuwing afgegeven met betrekking tot de markten. Analisten van de bank denken dat de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar met vier renteverhogingen zal komen in plaats van drie.

Ook gaat Macquarie ervan uit dat de yields van obligaties gaan stijgen. Dit zal aanzienlijke druk uitoefenen op de waarderingen van aandelen, zo meldt Business Insider.

Analisten David Doyle, Neil Shankar en Ric Deverell zijn tot de slotsom gekomen dat de Fed de rente in de komende twee jaar zelfs acht keer zal verhogen. Voor 2019 gaat het drietal uit van een ophoging van drie tot vier keer.

De analisten van Macquarie doen deze voorspellingen op basis van de sterkere arbeidsmarktomstandigheden in de Verenigde Staten. Daarnaast speelt een solide groei van het Amerikaanse bbp een belangrijke rol. En verder zal de impact van de inflatieaanwas zijn impact niet missen. Het wordt elk kwartaal flink laveren voor het Federal Open Market Committee, menen Doyle, Shankar en Deverell. Ze zouden totaal niet verbaasd zijn als de rente in de komende twee jaar elk kwartaal wordt verhoogd.

De bank verwacht dat dit jaar de lonen in de VS per maand flink zullen stijgen, en in 2019 nog meer. Daarnaast zal het Amerikaanse werkloosheidspercentage worden teruggedrongen tot het laagste niveau in meer dan een halve eeuw tijd.

De verschuiving in deze vooruitzichten suggereert een meer volatiele en uitdagende omgeving voor aandelen. De periode van ongebreidelde expansie op de aandelenbeurzen lijkt zo voorbij.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit