Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HEALTHCARE 11-7-2018 14:30:00

Overgewicht in opkomende markten biedt zo zijn kansen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - 'Gewone' ziekenhuizen in opkomende markten worden steeds minder interessant voor beleggers, zo benadrukt fondsenboutique Newton. Dat heeft een aantal redenen.

Naarmate de gezondheidszorg zich daar meer ontwikkelt, neemt zowel de regelgeving als de concurrentie toe. In India zijn de prijzen van verschillende zorginstellingen aangepakt, waardoor de winsten van ziekenhuizen daar scherp zijn gedaald. Zo is er een prijsplafond ingesteld voor bepaalde operaties en is het gebruik van knieschijf implantaten aan banden gelegd.

Obesitas en diabetes

Waar moeten beleggers dan naar kijken? Nou, zo wordt in een analyse van Newton gesteld, er komen steeds meer klinieken die zich richten op welvaartsziekten in opkomende markten. Denk aan diabetes en obesitas, ziektes die zich eerder vooral voordeden in West-Europa en Noord-Amerika. Dit verschijnsel biedt kansen voor beleggers, aldus Newton.

Want het aantal welvaartsziekten in opkomende landen al jaren toe. Volgens de World Health Organisation (WHO) is het aantal volwassenen met diabetes wereldwijd verviervoudigd sinds 1980. In de landen gelegen in Azië en de Pacific worden mensen sneller ziek en sterven eerder dan in ontwikkelde landen.

Er is volgens de WHO steeds meer bewijs dat weinig voedsel in de vroegste jeugd leidt tot een sterke reactie bij een toename van calorierijk voedsel. Daardoor kan diabetes zich juist in opkomende markten eenvoudig ontwikkelen.

Middenklasse

In de dichtbevolkte landen in Azië is er een generatie opgegroeid in armoede met te weinig voedsel en zware arbeid. Een deel van deze groep heeft ander werk en betere huisvesting. Juist deze nieuwe middenklasse loopt dankzij de beschikbaarheid van voldoende calorierijk voedsel een grote kans op bijvoorbeeld diabetes of obesitas.

De opkomende markten-strategie in gezondheidszorg van Newton heeft volgens eigen opgave jarenlang een stabiel rendement geboden tussen de 5 procent en 7 procent. Het meeste daarvan werd gegeneerd door medische centra maar tegenwoordig leveren speciale therapieklinieken de grootste bijdrage. Newton noemt China Biologic Products en 3SBio als voorbeelden van bedrijven die beter presteren.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit