BELEGGEN 14-11-2017 11:46:34

Particuliere beleggers hebben veel te hoge verwachtingen van rendement


Fotobron: Freeimages.com

Want professionele beleggers leggen de lat een stuk lager: zij rekenen op iets meer dan 5 procent jaarlijks rendement in de komende vijf jaar. En Schroders zelf ziet het nog somberder in: gemiddeld 4,2 procent per jaar in de komende zeven jaar. "Na correctie voor inflatie is dat 2,1 procent per jaar", voegt de vermogensbeheerder daar fijntjes aan toe.

Die verwachtingen mogen dus wel wat omlaag, constateert Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders: "De rendementsverwachtingen zijn simpelweg te hoog. Dit betekent dat veel beleggers straks, aan het einde van de rit, zullen moeten constateren dat hun beleggingen niet genoeg hebben opgebracht om hun doelen te bereiken. En omdat de rendementen voorlopig laag zullen blijven, is er maar een manier om dit tekort aan te vullen: meer geld reserveren."

Nederlands enthousiasme valt relatief mee

In Nederland zijn we in elk geval nog iets minder onrealistisch dan in de rest van de wereld. Wij rekenen op 8,5 procent jaarlijks rendement, waar bijvoorbeeld in Indonesië wordt uitgegaan van 17,1 procent. En in Thailand en Brazilië denken ze aan 15,2 procent rendement. Sowieso zien Aziaten en Zuid-Amerikanen het een stuk rooskleuriger in.

Opvallend is ook dat de Nederlanders er zeer happig op zijn om hun kapitaal te besteden aan het aflossen van hun hypotheek. Na het beleggen (18 procent) is dat voor 16 procent van de ondervraagden de grootste prioriteit met het geld dat maandelijks overblijft. Overigens kiest een andere 16 procent voor sparen.

Nederlanders blijken ook behoorlijke betweters. In het onderzoek zegt 68 procent van hen namelijk dat zij ervan overtuigd zijn dat het goed is om meer over beleggen te leren. Dat lijkt aardig wat, maar het komt er ook op neer dat 32 procent dus denkt niet bij te hoeven leren. Terwijl wereldwijd maar liefst 88 procent zegt dat het goed is om de kennis bij te spijkeren. En ook in de grote Europese landen schommelt dit percentage tussen 83 en 86 procent.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit