De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 12-1-2017 12:50:40

Rabobank-certificaten: wat zijn de risico's voor beleggers?


Fotobron: Rabobank

Rabobank geeft de certificaten uit om de eigen kapitaalbuffer te versterken, terwijl beleggers graag hun geld aan de Rabobank uitlenen omdat zij de certificaten zien als een relatief veilige belegging met een beter rendement dan de spaarrekening en ook obligaties.

De Rabobank biedt een rendement dat in principe variabel is - de recente 10-jaars staatslening plus 1,5 procent - maar betaalt de laatste jaren over de bestaande certificaten standaard de minimumvergoeding van 6,5 procent.

De certificaten van Rabobank hangen een beetje tussen aandelen en obligaties in en bieden een relatief goed rendement voor een relatief veilige belegging. Toch is beleggen in de certificaten niet geheel zonder risico's.

Risico's van Rabo-certificaten

Op de eerste plaats is de kwartaalvergoeding niet hetzelfde als een rentebetaling op obligaties: Rabobank heeft geen verplichting en kan als het financieel slecht gaat de kwartaaluitkering eenzijdig schrappen. Net als bij dividend dat aandeelhouders krijgen.

Daarnaast is er het koersrisico. Rabo-certificaten schommelen weliswaar niet zo hard als aandelen, maar de koers beweegt wel degelijk. Rabo-certificaten zijn gevoelig voor de rente-ontwikkeling.

Volg hier de koers van de Rabobank-certificaten

De vaste uitkering van de Rabo-certificaten is vrij hoog, maar niet 100 procent zeker. En in een klimaat van stijgende rentes, waar we sinds afgelopen zomer in zitten, komt de koers van de Rabo-certificaten onder druk te staan, omdat vastrentende alternatieven dan aantrekkelijker worden.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit