Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 24-4-2019 11:20:00

Robeco: 'Aandelen buiten de VS zijn het meest aantrekkelijk'


Fotobron: Robeco

(finanzen.nl) - Analisten schatten de winstgroei in 2019 voor de MSCI US-index in op 4,1 procent, tegen 5,5 procent voor Europa en 6,8 procent in de opkomende markten. Gebaseerd op de verwachte jaarwinsten worden Amerikaanse aandelen gewaardeerd op ruim 17 maal de winst, terwijl deze ratio voor Europa en de opkomende markten blijft steken op respectievelijk 13,6 en 12,1.

In de aandelenvooruitzichten voor het tweede kwartaal benadrukt hoofdstrateeg Fabiana Fedeli bij Robeco geen instorting van de Amerikaanse aandelenmarkt te verwachten. "Als dat gebeurt, worden alle andere markten meegesleurd". Het Robeco-team handhaaft dan ook het oordeel "neutraal" voor ontwikkelde markten, maar heeft deze voor opkomende landen bijgesteld naar "positief".

Doorgeschoten pessimisme

De rally in het eerste kwartaal van dit jaar was volgens Fedeli en haar team een reactie op het doorgeschoten pessimisme in het vierde kwartaal van dit jaar. "De wereldwijde economie was aan het verzwakken, maar niet aan het instorten. Na een stijging van 16 procent dit jaar [de MSCI World Index in dollars] zijn de markten weer in lijn met de fundamentals."

Wat beleggers nu nodig hebben, aldus Fedeli, is een verbetering van die fundamentals. Robeco ziet drie noodzakelijke katalysatoren: een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, een blijvende ondersteuning van de centrale banken (een "dovish" beleid) en een Chinese overheid die doorgaat met het stimuleren van de eigen economie.

Seinen op groen

Voor opkomende markten staan de seinen op groen, stelt Fedeli. Dat uit zich onder meer in de verbetering van de inkoopmanagers-indices in een aantal landen (China, Brazilië en Indonesië).

Fedeli ziet niet alleen gunstige waarderingen in het opkomende landen-segment, maar wijst ook op het gekeerde sentiment als gevolg van de draai in het beleid van de Fed en de constructievere toon in het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Daardoor is er dit jaar al voor 23 miljard dollar richting aandelen in opkomende markten gestroomd.

China gestabiliseerd

Robeco is momenteel overwogen in Zuid-Korea, China en Rusland, en in minder mate ook in Brazilië, Peru, Indonesië en Hongarije. In China zijn de winstvooruitzichten gestabiliseerd, en zullen veel ondernemingen in de tweede helft van dit jaar een herstel laten zien.

Ook andere factoren ondersteunen de markt. De opname van Chinese A-shares in wereldwijde indices zal de buitenlandse beleggingsstroom verder opdrijven, het binnenlandse beleggerssentiment is sterk verbeterd en de waarderingen zijn nog altijd aantrekkelijk.

Japan en Europa

Na de opkomende markten staat ook Japan hoog op de kooplijst van Robeco. De krappe arbeidsmarkt doet de lonen stijgen, waardoor de consumptie groeit. "Aandelen van Japanse exporteurs hebben zich al hersteld in de verwachting dat de uitvoer aantrekt. Net als in Europa zijn de waarderingen aantrekkelijk vergeleken met de "dure" VS"

Europa biedt volgens Fedeli "goede beleggingsmogelijkheden", maar zal volatiel blijven door de Brexit, de handelsspanningen tussen de EU en de VS en de ontwikkelingen in Italië.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit