BEURZEN 10-8-2018 15:51:49

Rode cijfers op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De spanningen tussen de Verenigde Staten en Turkije en de sterk dalende Turkse lira drukten het sentiment. Ook weer toegenomen internationale handelsspanningen hingen boven de markt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middag 1,5 procent lager op 563,30 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 793,02 punten. De beursgraadmeter in Londen daalde 0,8 procent. Parijs en Frankfurt verloren tot 2 procent.

De Europese banken werden van de hand gedaan door de zorgen over de ontwikkelingen in Turkije, waar de lira een nieuw dieptepunt bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA, die een grote blootstelling hebben aan schulden van het land, leverden tot 5,6 procent in. In Amsterdam zakte ING 5 procent, waarmee het de grootste daler in de AEX was. ABN AMRO noteerde ex-dividend en zakte 3,4 procent.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos (min 3,5 procent) behoorde eveneens tot de grootste dalers bij de hoofdfondsen na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

Gemalto was de enige stijger, zij het fractioneel. Thales heeft de aanmeldperiode voor het overnamebod op de digitaal beveiliger opnieuw verlengd. Het Franse technologiebedrijf blijft erop vertrouwen dat de overname tegen het einde van dit jaar afgerond kan worden.

Morgan Stanley

De Europese chipbedrijven stonden onder druk na een negatief sectorrapport van Morgan Stanley. In Amsterdam verloren ASML, ASMI en Besi tot 3,1 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics bijna 5 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor Basic-Fit 2,7 procent. Morgan Stanley schroefde zijn aanbeveling voor de fitnessketen terug. Accell daalde 0,6 procent. Het fietsenbedrijf heeft de overname van Velosophy, de Nederlandse moederonderneming van bakfietsmerk Babboe, afgerond.

Ryanair

In Dublin daalde Ryanair 3,8 procent. Piloten van de Ierse prijsvechter in Ierland, Duitsland, Zweden, België en Nederland leggen vrijdag het werk neer.

De euro was 1,1430 dollar waard, tegen 1,1572 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 67,66 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 72,52 dollar per vat.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 496,79
0,47%
pagehit