Fraude 12-1-2018 13:59:15

Schade boilerrooms in Nederland verviervoudigd


Fotobron: Flickr, Henry Burrows (CC BY-SA 2.0)

Beleggers meldden vorig jaar bij de nationale vraagbaak voor alles op het gebied van fraude een totale schade van 6,1 miljoen euro, tegen 1,4 miljoen een jaar eerder. De Fraudehelpdesk heeft 147 meldingen van beleggingsfraude ontvangen, tegen 76 in 2016. Van die groep zijn 98 mensen echt geld kwijt geraakt (34 vorig jaar).

De gedupeerden werden slachtoffer van boilerrooms, waarbij mensen telefonisch een lucratieve investering krijgen voorgehouden. Na een eerste kleine investering die een mooi rendement oplevert, wordt slachtoffers gevraagd een groter bedrag in te zetten dat vervolgens in rook opgaat.

Achter georganiseerde boilerroomfraude gaan criminele organisaties schuil die zich toeleggen op de handel in aandelen, valuta en binaire optiehanden, waarbij beleggers worden opgelicht. Doordat boilerrooms vaak internationaal opereren zijn nationale opsporingsinstanties vaak niet happig om de langdurige, complexe fraudeonderzoeken op te pakken.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt een waarschuwingslijst bij met boiler rooms die op 31 juli vorig jaar de laatste update heeft gekregen. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit