Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BIER 19-10-2017 13:59:04

Schroders waarschuwt bierbelegger voor kater


Fotobron: Freeimages.com

In de afgelopen jaren is de prijs voor een glas bier gestegen. Dat is nadelig voor de grote beursgenoteerde bierbrouwers. Een lage prijs beperkte de concurrentie, een hoge prijs zorgt voor de komst van meer bierbrouwers op de biermarkt, schrijft Europese aandelenspecialist James Sym bij Schroders.

De grote bierbrouwerijen moeten ofwel marktaandeel inleveren of op het overnamepad gaan. Omdat zij goedkoop aan geld kunnen komen, besluiten zij meestal tot het laatste. Dat pakt averechts uit omdat dan nog meer ondernemers met de ambitie om gerstenat te brouwen proberen een concurrerend biertje op de markt te zetten.

Sym wijst verder erop dat de toegenomen concurrentie, hoge waarderingen en oplopende inflatie problemen kunnen veroorzaken voor aandelen van bedrijven in de voedsel- en drankensector.

Moeilijk klimaat voor bierbrouwers

Dat moeilijke klimaat voor bierbrouwers in combinatie met hoge aandelenwaarderingen is niet gunstig voor bierbeleggers, zegt Sym. De aandelen Heineken en Carlsberg worden voor circa 23x de winst verhandeld, de koers-winstverhouding van Anheuser Busch Inbev is circa 30x.

Het aandeel Heineken is dit jaar flink achtergebleven bij de brede AEX. Het wordt onder andere door ING een interessante belegging genoemd, vanwege onder andere het aantal premiummerken dat onder de Heineken valt, de wereldwijde aanwezigheid en de goede mogelijkheden om kosten te verlagen. Het aandeel Heineken presteerde volgens de bank ook beter dan andere Europese brouwers.

Heineken komt volgende week woensdag met de cijfers over het derde kwartaal. In het eerste halfjaar zijn zowel de winst als de omzet toegenomen van de Nederlandse bierbrouwer, vooral dankzij stijgende verkopen in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev)

21-5-2019 AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev) Neutral JP Morgan Chase & Co.
14-5-2019 AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev) Neutral JP Morgan Chase & Co.
10-5-2019 AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev) Barclays Capital
9-5-2019 AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev) Buy Deutsche Bank AG
8-5-2019 AB InBev SA-NV (Anheuser-Busch InBev) Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Indices in dit artikel

AEX 548,11
0,16%
pagehit