Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 17-7-2017 14:15:10

Steeds meer verzet tegen beschermingsplannen minister Kamp


Fotobron: Rijksoverheid

De grote Britse zakenkrant Financial Times heeft zijn ogen ook eens over de plannen laten gaan en biedt ruim baan aan vermogensbeheerders die hun onvrede willen ventileren. "Ik schaam me ervoor Nederlander te zijn", zegt een 'invloedrijke Nederlandse belegger', op basis van anonimiteit.

Minister Kamp is momenteel bezig met een plan om het heel moeilijk te maken voor Nederlandse bedrijven om overgenomen te worden door partijen uit het buitenland. Voornaamste steen des aanstoots voor de tegenstanders van Kamp is het plan om een 'time-out' van een jaar in te stellen voor bedrijven die een vijandelijk bod te verwerken krijgen. Een jaar waarin aandeelhouders niet mogen stemmen over het wegsturen van bestuurders en het beleid van een bedrijf en waarin overnames geen optie zijn.

In nieuwe plannen die deze maand uitkwamen, werd deze 'time-out' enigszins aangepast. Nu zou de periode van een jaar in kunnen gaan nadat de overname al akkoord is. Juridisch kan het volgens de FT door de beugel, maar het vernietigt wel een groot deel van de aantrekkingskracht van Nederlandse bedrijven. Wie wil immers iets kopen waar ie eerst een jaar niks mee kan?

Die invloedrijke Nederlandse belegger die FT sprak, walgt van alle politieke voorstellen. "De ideeën voor wetgeving worden alsmaar surrealistischer. De politici willen gewoon barrières optuigen. Het is verschrikkelijk. Ik schaam me ervoor Nederlander te zijn. Vragen om een time-out van een jaar is waanzinnig."

Grote vermogensbeheerders proberen Kamp om te praten

Deze belegger staat niet alleen in zijn bezwaren. Verschillende grote vermogensbeheerders - zoals Schroders, Aberdeen, Franklin Templeton en Jupiter - stuurden Kamp brieven om hem deze plannen uit zijn hoofd te praten. Vooralsnog zonder succes.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters spreekt zich in de FT namens de particuliere beleggers uit tegen de plannen van Kamp. "We zouden het enige land ter wereld zijn met zo'n regelgeving", zegt PR-baas Niels Lemmers tegen de krant. "Dat zou ons echt op een achterstand zetten ten opzichte van andere markten. We denken dat het geen goed idee is. Wij steunen geen voorstellen waarin aandeelhouders hun rechten niet kunnen uitvoeren, vooral omdat dit slecht zou zijn voor de Nederlandse economie."

Zelfs VVD-Kamerlid Aukje de Vries, een partijgenoot van Kamp, is tegen de time-out. "We zijn tegen dat idee omdat we vrezen voor de negatieve consequenties ervan voor ons beleggingsklimaat. Het zal minder aantrekkelijk worden om in onze bedrijven te investeren. Dat is simpelweg slecht voor Nederland en Nederlandse banen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit