Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 14-3-2019 11:05:00

Tesla shortseller doet sombere voorspelling: 'Het is te laat om het bedrijf te redden'


Fotobron: Flickr, Heisenberg Media (CC BY 2.0)

(finanzen.nl) - Mark Spiegel staat bekend als een van de felste critici van Tesla. In een interview met het Duitse zakenmagazine FOCUS MONEY gaat de shortseller helemaal los. Hij uit zijn bezorgdheid over het aanhoudende succes van Tesla en bekritiseert met name topman Elon Musk.

Lees hier het complete interview met Mark Spiegel

De shortseller ligt zelf ook continu onder vuur vanwege het shortsellen op Tesla. Dat wordt door veel beleggers als immoreel beschouwd. Maar Spiegel stelt juist dat Musk de "meest immorele topman" is, die hij ooit heeft meegemaakt.

Extreem overgewaardeerd

"Hij gooit gevaarlijke auto's de straat op met 'autopilot-functies' die ik als niet getest beschouw, hij manipuleert aandelenkoersen en deze 'milieuactivist' gebruikt zijn privéjet voortdurend, zelfs voor korte afstanden."

De Tesla-criticus zegt in het interview dat hij ervan overtuigd is dat zijn acties als shortseller goed en behulpzaam zijn. Hij waarschuwt voor problemen met het aandeel. "Het is mij al jaren duidelijk dat het extreem overgewaardeerd is."

Daarbij richt hij zich vooral op potentiële kopers. "Ze kunnen er nota van nemen of niet, iedereen weet in elk geval waar men aan toe is." Hij benadrukt ook de aandacht van de regelgevende instanties op de veiligheidsproblemen met de elektrische auto's van Tesla.

SEC staat klaar voor als Tesla uit elkaar knalt

Daarnaast spreekt FOCUS de Tesla-criticus aan op zijn beschuldiging dat Musk de markten misleidt. Een CEO moet naar eer en geweten verklaringen afleggen, antwoordt Spiegel. Musk overschrijdt echter de grenzen, meent de shortseller.

Hij roept hierbij de aankondiging in de herinnering dat Musk van plan was om de autofabrikant van de beurs te halen tegen een prijs van 420 dollar per aandeel. Dat kon niet worden waargemaakt en Musk werd beschuldigd van fraude. De raad van commissarissen greep niet zwaar in omdat die "doodsbang" is voor de CEO, legt Spiegel uit. En zo kreeg de topman alleen een relatief milde straf van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

LEES OOK: Elon Musk koopt voor miljoenen Tesla-aandelen en is 'officieel' niks meer

Volgens hem heeft de SEC het gelaten voor wat het is omdat de toezichthouder "niet de naald wil zijn die in deze ballon blijft steken". Spiegel stelt dat de SEC echter wel voorbereid is op een eventueel uit elkaar klappen van Tesla.

"Op een dag zal dit alles instorten", waarschuwt de criticus met het oog op zowel Tesla als ruimtevaartbedrijf SpaceX en tunnelnetwerkbouwer Boring Company, die hij eerder "een ander financieel graf" noemde.

De toekomst is aan de Duitsers

Spiegel is allesbehalve rooskleurig over de toekomst van de Amerikaanse autofabrikant. Op de vraag of Tesla nog gered kan worden zonder Elon Musk antwoordt de criticus dat het daar waarschijnlijk te laat voor is. "Musk had een echt goed merk opgebouwd, maar vervolgens beschadigd door slechte kwaliteit en slechte service."

Als hij minder ambitieus en wat voorzichtiger was geweest, had hij een mooi, winstgevend autobedrijf kunnen bouwen en laten groeien, zegt Spiegel. "Maar de toekomst behoort nu toe aan de Duitse autofabrikanten."

Spiegel stelt zich twee mogelijke scenario's voor de toekomst van Tesla voor. In het eerste scenario marcheert het ministerie van Justitie op een dag het kantoor binnen, Musk wordt geboeid afgevoerd en het bedrijf gaat de volgende dag failliet. In het tweede scenario blijft het bedrijf genoeg geld bijeen harken om de lichten aan te houden, waarbij de omstandigheden steeds vervelender zullen worden. In deze situatie zal de waarde van het aandeel langzaam wegsmelten.

De elektrische autofabrikant zal hoe dan ook op de lange termijn niet kunnen overleven. Dat 'weet' de Tesla en Musk dissende shortseller zeker. Hij speculeert al zo'n vijf jaar op dalende prijzen en hij gelooft dat de tijd is gekomen dat het definitief bergafwaarts gaat. "Hoe langer dit duurt, hoe erger de crash zal zijn.

LEES OOK: Tesla daalt nu shortseller Musk aanklaagt

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

6-5-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
2-5-2019 Tesla Morgan Stanley
29-4-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
25-4-2019 Tesla Bernstein Research
25-4-2019 Tesla Underweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 205,08 -0,14% Tesla
pagehit