Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 10-1-2019 11:44:00

Topbelegger van Robeco ziet puzzelstukjes op hun plek vallen voor aandelen uit opkomende markten


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - "2018 was geen fijn jaar voor aandelenmarkten in het algemeen en al helemaal niet voor opkomende markten", Jeroen Blokland benadrukt het nog maar eens. "Wereldwijde aandelen verloren 4,1 procent in euro's, terwijl aandelen uit opkomende markten een negatief resultaat van meer dan 10 procent in euro's boekten."

Maar gezien de recente ontwikkelingen op de markten is er een gerede kans dat opkomende markten vanaf nu een goede performance gaan neerzetten. "Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plek." Hoe dan?

Een hoofdrol voor de Fed

De eerste factor die in hun voordeel werkt, is het pad dat de Federal Reserve volgt in de monetaire verkrapping. "In tegenstelling tot wat een paar maanden geleden nog werd gezegd, is het einde van, of in ieder geval een pauze in, de monetaire verkrapping door de Fed weer helemaal actueel", vertelt Blokland.

"Na een periode van drie jaar waarin de Fed negen renteverhogingen doorvoerde, blijkt nu uit de uitspraken van voorzitter Jerome Powell dat hij een andere richting opgaat en kiest voor een neutraler beleid."

Hij voegt daaraan toe: "Nu de huidige marktomstandigheden niet bepaald gunstig zijn, is de kans groot dat de Fed even wacht met het verder verhogen van de rente. Dat betekent dat het verschil tussen de rente in de VS en bijvoorbeeld de eurozone niet verder uitloopt."

En dat betekent weer dat de Amerikaanse dollar, die toch al overgewaardeerd is, niet per se sterker hoeft te worden. De aantrekkingskracht van een munt is namelijk voor een groot deel gebaseerd op het renteverschil tussen twee regio's. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor opkomende markten. "Een sterkere dollar gaat namelijk vaak samen met een zwakke performance van opkomende markten."

Let op het verschil

En dan is er nog het verschil in bbp-groei van opkomende en ontwikkelde landen, dat dit jaar voor het eerst sinds 2016 zal oplopen. "De performance van aandelen uit opkomende markten ten opzichte van die uit ontwikkelde markten werd in het verleden vaak bepaald door het verschil in groeitempo tussen beide markten", zo geeft Blokland aan.

De meest recente groeiverwachtingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreken van enige versnelling van de groei in opkomende landen, terwijl de groei in ontwikkelde markten de komende jaren wat verzwakt. "Het verschil is in het begin nog klein, maar loopt waarschijnlijk op naar ruim 3 procent in 2020, het grootste verschil sinds 2013."

Handelsspanningen

En wat te denken van de gevolgen van de aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS? "Opkomende markten zijn absoluut gevoelig voor een vertraging in de wereldhandel", erkent Blokland. "Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze zich vanaf juni zijn gaan loskoppelen van wereldwijde aandelen toen het geschil escaleerde, hoewel de valutacrises in Argentinië en Turkije daarin ook een rol zullen hebben gespeeld."

De laatste maanden lijken de partijen zich echter meer te richten op de-escalatie. Er kwam een tijdelijke wapenstilstand. China verlaagde de tarieven op een deel van de Amerikaanse import en president Trump toonde enige bereidheid om afspraken te maken.

"Dit betekent natuurlijk niet per se dat het geschil helemaal is opgelost, maar het verlicht wel het marginale effect op de handel en de bbp-groei. Hiervan kunnen vooral aandelen uit opkomende markten profiteren."

Waardering als springplank

Tot slot kunnen de waarderingen nog functioneren als katalysator. "De gemiddelde koers/winst van aandelen uit opkomende markten is maar liefst 30 procent gedaald na de correctie van vorig jaar", zegt Blokland. "Het gevolg is dat de waardering voor deze aandelen is gezakt tot ver onder het langjarige gemiddelde."

Naar zijn mening is het waarderingspatroon van ontwikkelde markten weliswaar vergelijkbaar met dat van opkomende landen, vooral buiten de VS, maar aandelen uit opkomende markten blijven relatief gezien nog steeds vriendelijk geprijsd. "Hoewel dit maar zelden een reden is voor een omslag op de markt, denken we wel dat het huidige waarderingsniveau een belangrijke steun in de rug kan worden als de kansen gaan keren."

Risico van recessie blijft

Zijn er ook nog risico's? "Als er dit jaar een recessie komt in de VS, wat wat we op dit moment niet verwachten, gaan aandelen uit opkomende landen eerst verder dalen voordat ze een bodem bereiken", waarschuwt Blokland. "In dat geval nemen de winsten vermoedelijk af, waardoor ook de waarderingskatalysator waarschijnlijk zal vervallen."

Hetzelfde scenario gaat volgens de Robeco-belegger op als de bbp-groei in China verder vertraagt. Dat betekent dat de huidige stimulering onvoldoende is om de groei aan te jagen. Want voor veel opkomende landen, en niet alleen in Azië, is de handel met China veel belangrijker dan die met de VS.

"De Fed is ook een risico", aldus Blokland. "De banenmarkt en de loongroei in de VS kunnen de centrale bank dwingen de rente verder te verhogen, wat de Amerikaanse dollar weer kan opdrijven. Recente ontwikkelingen doen ons echter vermoeden dat de kans op deze risico's de laatste tijd eerder zijn afgenomen dan toegenomen."

Een pauze in de rentecyclus van de Fed en/of vorderingen in het handelsgeschil tussen China en de VS kunnen dit vermoeden bevestigen en de weg vrijmaken voor een positief rendement op aandelen uit opkomende markten, zo besluit Blokland zijn betoog ten gunste van beleggen in deze toch wel verguisde beleggingscategorie.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit