Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HEALTH 3-12-2018 12:10:43

Topbelegger ziet grote kans voor Amazon als health-tech gigant


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Gezondheidsdienstverlening via Amazon zou een groot aantal gebruikers kunnen bereiken en zo een zeer winstgevende business kunnen worden. Daarvan is John Doerr overtuigd.

De topbelegger gaf zijn kijk hierop tijdens de Forbes Health Conference. Doerr voorspelt een gelijkwaardige positie voor een dergelijke health-service als Amazon Prime, dat onder meer gratis verzending, video-on-demand en online games aanbiedt. Amazon Prime heeft intussen wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers. Doerr verwacht dat Jeff Bezos, de oprichter en topman van Amazon, in wil gaan zetten op een soortgelijke dienst in de gezondheidszorg.

Prime Health

"Stel je voor hoe het eruit zal zien als hij [Jeff Bezos] Prime Health uitrolt, en ik weet zeker dat hij dat gaat doen", zo hield Doerr zijn toehoorders voor. De online retailer Amazon, een van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld, behoort tot de bedrijven die het best gepositioneerd zijn om toegang te krijgen tot gegevens en informatie van gebruikers, en die vervolgens te laten renderen in de gezondheidszorg. Doerr liet echter niet los of hij met Bezos heeft gesproken over een mogelijke intrede in de gezondheidszorgsector of niet.

Doerr en zijn beleggingsmaatschappij (Kleiner Perkins ) investeerden al in Amazon toen de online retailer alleen maar boeken verkocht. Hij stapte eveneens vroeg in Google. Zijn eerste investering van 12,4 miljoen dollar vermenigvuldigde zich tot enkele miljarden toen het bedrijf (moederbedrijf Alpabet) naar de beurs ging.

Transformatie

Doerr voorspelt ook voor de andere Amerikaanse techreuzen een mooie toekomst in de gezondheidszorg. Hij doelt op Google-moeder Alphabet, Apple en Microsoft, dat onlangs Apple qua marktkapitalisatie eventjes wist in te halen.

De grote technologiebedrijven (in de Verenigde Staten) hebben naar inziens van Doerr het potentieel om in de gezondheidszorg op dezelfde manier een revolutie in gang te zetten zoals Google Ad Words dat heeft gedaan met de reclame-industrie.

Google schudde de gehele reclamemarkt op als gevolg van een andere manier van het benutten en toewijzen van advertentieruimte en het tracken (bijhouden) van hoe vaak er online op advertenties wordt geklikt, zodat adverteerders precies weten hoe hun advertenties worden bekeken. Google's reclamedienst heeft de hele markt op zijn kop gezet. Vandaag de dag is online reclame aanzienlijk groter dan tv-reclame.

3,5 biljoen dollar

Volgens Doerr zou de intrede in de gezondheidszorg nog veel meer impact kunnen genereren. Volgens zijn berekening is de online advertentiemarkt in de VS goed voor 75 miljard dollar aan omzet. "De gezondheidszorgmarkt kan vijftig keer zoveel opleveren." De topbelegger zet in op zo'n 3,5 biljoen dollar.

Maar er is op dit moment nog een probleem, zo beseft Doerr. Het is voor de grote technische bedrijven uiterst moeilijk om toegang te krijgen tot de gegevens die nodig zijn voor een succesvolle intrede in Health. Veel informatie zit opgesloten in formaten die moeilijk leesbaar zijn of omdat die gewoonweg (nog) niet toegankelijk is.

Daarom zal het nog enige tijd duren voordat Amazon, Apple, Alphabet en Co. zich succesvol kunnen nestelen in de gezondheidssector. Maar Doerr meent dat dit een kwestie van tijd is. Big tech is volgens hem druk bezig om de data te kunnen ontsluiten. "En daardoor kan uiteindelijk Health even efficiënt worden als de online advertentiemarkt.

LEES OOK: Dit zijn vijf redenen waarom het niet zo lekker gaat met Apple

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

23-5-2019 Apple Buy UBS AG
22-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
21-5-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
20-5-2019 Apple Reduce HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.138,61 -0,59% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.823,28 0,43% Amazon
Apple Inc. 178,97 -0,38% Apple Inc.
Microsoft Corp. 126,24 0,05% Microsoft Corp.
pagehit