Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ETF 8-1-2018 15:38:46

UBS lanceert ETF die bedrijven selecteert op balans tussen mannen en vrouwen

(finanzen.nl) - De Zwitserse bank UBS heeft een Exchange Traded Fund (ETF) op de markt gebracht dat alleen belegt in bedrijven die geen onderscheid maken tussen man en vrouw en dat wereldwijd promoten. De Zwitserse bank wil zo naar eigen zeggen inspelen op de groeiende trend naar ethisch beleggen.

Deze 'gendervriendelijke' tracker volgt daartoe 100 bedrijven in de nieuwe Solactive Equileap Global Gender Equality 100 Leaders Index. Het gehele beleggingsuniversum van de ETF bestaat uit meer dan 3000 bedrijven.

In de index wordt rekening gehouden met negentien aan gender gerelateerde criteria. Bijvoorbeeld het evenwicht tussen man en vrouw in bestuurszetels, een goede balans tussen werk en privé en gelijke betaling van beide seksen.

Verband tussen gender en beurskoers

Business Insider schrijft dat onderzoek aantoont dat gendergelijkheid bij beursgenoteerde bedrijven goed is voor de koersontwikkeling van hun aandelen.

UBS Wealth Management analyseerde de winstgevendheid van bedrijven in de FTSE Developed World Index. Conclusie: ondernemingen die hoger dan gemiddeld scoren op het vlak van het opnemen van vrouwen in het bestuur doen het opbrengsttechnisch een stuk beter dan concurrenten die minder aandacht besteden aan diversiteit.

De Global Gender Equality Ucits ETF is gelanceerd in een tijd dat er weer veel ophef is op het gebied van genderongelijkheid. In het oog schietend, is momenteel de kloof in betaling tussen man en vrouw.

IJsland is het eerste land ter wereld dat hier wettelijk een einde aan heeft gemaakt. Vanaf 1 januari worden daar werkgevers gedwongen om man en vrouw gelijk te betalen.

Indexsamensteller Equileap screent of de bedrijven zich houden aan ecologische, maatschappelijke en bestuursprincipes (de zogenoemde ESG-criteria). Daarmee worden ook 'sin stocks' weggefilterd, oftewel bedrijven die het overgrote deel van hun omzet verdienen met wapens, gokken en tabak.

Het fonds is tot stand gekomen door samenwerking van UBS Asset Management en UBS Wealth Management. Rachel Whittaker, duurzaamheidsstrateeg bij UBS Wealth Management, stelt tegenover Business Insider: "Ons onderzoek laat zien dat bedrijven die een goed diversiteitsbeleid volgen op het gebied van gender tenderen te 'outperformen' als we kijken naar verschillende winstgevendheidsmaatstaven."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit