Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
UNILEVER 18-4-2019 09:35:00

Unilever profiteert van verkoopprijzen, ligt op koers, maar roept toch vragen op


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - Was- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. Naar eigen zeggen ligt het Nederlands-Britse bedrijf op koers te liggen voor het behalen van zijn jaardoelstellingen.

Unilever zag de totale omzet weliswaar licht dalen door de verkoop van zijn margarinetak, maar als die buiten beschouwing wordt gelaten stegen de opbrengsten juist wat meer dan waar kenners gemiddeld op hadden gerekend. Beleggers waardeerden de resultaten van Unilever en stapten op donderdagochtend graag in.

Jaardoelstellingen

Unilever liet weten op koers te liggen voor het behalen van zijn jaardoelstellingen. Maar RBC wijst erop dat het bedrijf zelf altijd roept dat onderliggende omzetgroei een topprioriteit is voor de onderneming. In de richtlijnen over 2019 houdt Unilever echter rekening met een omzetgroei die aan de onderkant uitkomt van de afgeven bandbreedte van 3 tot 5 procent. Over 2020 liet Unilever zich in zijn geheel niet uit.

Wel werd de doelstelling voor de brutowinstmarge van 20 procent voor 2020 specifiek herhaald. RBC spreekt daarom van een ietwat vreemde omissie. De kenners wijzen er verder op dat de groei in het eerste kwartaal werd aangejaagd door de divisie homecare. Ook buiten de Verenigde Staten en Europa deed Unilever goede zaken.

Wat herstel in opkomende markten

De opbrengsten van Unilever kwamen in het eerste kwartaal uit op 12,4 miljard euro, 1,6 procent minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. Als de verkoop van de zogeheten spreads-divisie niet mee worden geteld steeg de omzet met 3,1 procent. Het grootste deel daarvan kwam door prijsverhogingen.

Vooral de lijn van huishoudelijke producten deed het goed met een omzetgroei op vergelijkbare basis van 6 procent. De divisie met merken als Cif, Omo en Biotex focuste zich meer op de duurdere producten en dat wierp zijn vruchten af. De tak voor cosmetica en persoonlijke verzorging, de grootste divisie, groeide onderliggend met 3,1 procent. Voedingsmiddelen lieten met 1,5 procent een meer bescheiden groei zien.

De opkomende markten lieten wat herstel zien. Dat gold vooral voor Zuidoost-Azië en Brazilië. In India zwakte de groei wat af. Unilever had eerder gewaarschuwd voor tegenwind in Latijns-Amerika.

RBC hanteert een advies 'underperform' op Unilever. Op donderdagochtend stond het aandeel rond twintig over negen met 1,65 procent in de plus en was daarmee gewaardeerd op 51,61 euro. Volg hier de actuele koersbewegingen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Unilever N.V.

23-5-2019 Unilever Overweight Morgan Stanley
20-5-2019 Unilever Hold Jefferies & Company Inc.
3-5-2019 Unilever Outperform Credit Suisse Group
24-4-2019 Unilever Neutral UBS AG
23-4-2019 Unilever Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Unilever N.V. 54,76 1,24% Unilever N.V.
pagehit