De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 20-3-2017 12:58:11

Vermogensbeheerder smeekt Polman en Unilever: houd koers


Fotobron: https://www.facebook.com/unilever/

Het is een opvallende stap van Buxton om in een open brief Unilever aan te spreken op zijn beleid. Veel invloed op een aandeelhoudersvergadering zou hij overigens niet uit kunnen oefenen. Het is niet precies duidelijk wat voor belang Old Mutual in Unilever heeft, maar groter dan een half procent kan het in elk geval niet zijn.

Toch voelde Buxton zich genoodzaakt in de pen te klimmen en zijn schrijfsel op te sturen naar de Britse kwaliteitskrant The Times. Hij refereert daarin aan een gesprek dat hij in 2003 had met Lord Simon, toen topman bij Unilever. Unilever presteerde toen onder zijn kunnen, was zijn boodschap destijds. En zijn angst nu: dat Unilever weer teruggaat naar het beleid uit die tijd.

Buxton schetst een grauw beeld van het Unilever van 15 jaar geleden: het bedrijf was volgens hem gefocust op de kwartaalcijfers. Als de analistenverwachtingen niet werden gehaald, sneed het snel in de kosten om de kortetermijndoelstellingen te halen. En de cultuur van interne promotie had er volgens Buxton voor gezorgd dat het topmanagement vol zat met mensen die al hun hele leven in het bedrijf zaten en geen dynamiek of innovatiedrang hadden.

Polman draaide de zaak om, maar keert hij nu weer terug?

Polman draaide als nieuwe topman de boel om. Unilever doet helemaal niet meer aan kwartaalverslagen om de focus op de lange termijn te houden. Er kwam veel vers bloed van buitenaf. En Polman legde de focus op duurzame groei met een focus op milieu en sociale factoren.

Maar toen kwamen topinvesteerders Warren Buffett en 3G namens branchegenoot Kraft Heinz ineens om de hoek kijken. Een overnamebod werd geweigerd, maar vanwege onvrede onder de aandeelhouders lijkt Unilever nu toch weer te kijken naar 'ouderwetse' normen om hen tevreden te houden. Snijden in de kosten, afdelingen verkopen en meer waarde creëren voor de aandeelhouders zijn de nieuwe toverwoorden.

Maar volgens Buxton is die werkwijze - in feite de werkwijze van 3G/Kraft Heinz - een gedateerd businessmodel waarvan bewezen is dat het niet werkt. "De toenaderingspoging van 3G/Kraft Heinz betekent niet dat u zich verplicht moet voelen om een mini-versie van dit businessmodel over te nemen", schrijft hij aan Polman.

"Natuurlijk zijn u en uw bestuur getekend en bang door deze toenadering. U voelt de behoefte om te reageren. Maar maak er een andere strijd van. Niet tegen Unilever, maar tegen businessmodellen. Verdedig de sterke balans. Die is geen teken van zwakte."

Unilever als rolmodel

Unilever is volgens Buxton een "rolmodel" vanwege de manier waarop het duurzaam langetermijnwinst probeert te boeken. 3G/Kraft Heinz ziet Buxton slechts als een ouderwetse jaren '80-manier van het leiden van een bedrijf.

En dus roept Buxton Polman en Unilever op: "Luister niet naar de stemmen voor de korte termijn. Win het bestuur, de werknemers en de aandeelhouders voor jullie businessmodel en de balans. Het gaat niet alleen om Unilever: het goede of slechte kapitalisme staat op het spel."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Unilever N.V.

11-12-2017 Unilever Sell Goldman Sachs Group Inc.
5-12-2017 Unilever Neutral JP Morgan Chase & Co.
4-12-2017 Unilever Sell Goldman Sachs Group Inc.
1-12-2017 Unilever Outperform Macquarie Research
1-12-2017 Unilever Buy Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Unilever N.V. 48,53 0,71% Unilever N.V.
pagehit