Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BULL 23-8-2018 14:30:20

Vier redenen die verklaren waarom we in de langste bullmarkt ooit zitten

(finanzen.nl) - De brede Amerikaanse beursindex S&P 500 is in krap 9,5 jaar maar liefst 323% gestegen. Aandelenbeleggers zullen hun prima resultaten ongetwijfeld vieren. Ze hebben de prachtstijging van de aandelen vooral te danken aan vier factoren: winstgroei, inkoop van aandelen door bedrijven zelf, uitgebreide monetaire stimulering, en een kopen op de dip-mentaliteit.

Waar was je op op 9 maart 2009?

Het begint natuurlijk wel met instappen. Wie in maart 2009 aandelen kocht in de Amerikaanse S&P 500, net na de megadip van 2008, kan tevreden terugkijken. Een serieuze correctie heeft deze belegger niet meer meegemaakt. Wij gaan even uit van een koersdaling van 20%. Die kan een bearmarket inluiden, een periode van dalende koersen. Hoe het ook al weer zat met bears en bulls. Een bear slaat omlaag, een stier stoot met zijn hoorns omhoog.

Wat waren de vier factoren die de aandelenkoersen opstuwden?

Factor 1: Winstgroei

Winstgroei is de grootste en belangrijkste motor voor aandelenrendementen. Beleggers kijken ook graag naar koers/winstverhoudingen om te beoordelen of de aandelenprijzen niet te hoog zijn. Het aantal keer de winst dat je betaalt voor een aandeel is een populaire waarderingsmaatstaf. Omdat de winsten wisten te groeien kregen beleggers niet het idee dat ze te duur kochten, of snel winst moesten pakken, ook al stegen de koersen.

Factor 2: inkoop van aandelen door bedrijven zelf

Beursbedrijven hebben ook op forse schaal eigen aandelen ingekocht. Het aantal aandelen vermindert. De winst kan het bedrijf dan over minder aandeelhouders verdelen.

Voorwaarde voor inkoop van aandelen is wel dat de liquiditeitspositie ruim is. Een bedrijf moet veel cash hebben. De ruime beschikbaarheid van liquiditeiten (zie ook factor 3) was. Daarnaast heeft de Amerikaanse regering de belastingen voor bedrijven flink verlaagd.

Op inkoop van aandelen is ook wel kritiek. Het getuigt van weinig creativiteit. De ondernemingen die nu eigen aandelen inkopen zouden de cash toch ook kunnen gebruiken om nieuwe activiteiten te ontwikkelen? Verder kunnen ze op overnamepad en interessante nieuwe bedrijven overnemen. Of gewoon dividend uitkeren.

factor 3: uitgebreide monetaire stimulering

De Federal reserce, kortweg de Fed heeft ook veel bijgedragen. De monetaire verruiming was enorm. Dat drukte de kosten van kredieten. Bedrijven konden daardoor makkelijker andere bedrijven overnemen, investeren in bedrijfsmiddelen en in research en development.

De afgelopen kwartalen is de Fed begonnen met het aanscherpen van de monetaire voorwaarden. Deze factor verliest daardoor geleidelijk zijn kracht.

factor 4: 'Kopen op de dip'-mentaliteit

In de hele 9,5 jaars bull-markt zijn beleggers keer op keer beloond als ze kochten op een dip. Meer fundamentele factoren zijn zeer belangrijk, maar optimisme en beleggerspsychologie spelen ook mee. De markt veerde keer op keer terug als hij even iets corrigeerde. Dat legde mogelijk een bodem onder de koersen.

Alle vier factoren vormen de stevige basis voor de bullmarkt. Geniet er dus van zo lang het duurt.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

S&P 500 2.906,02
0,03%
pagehit