Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 10-1-2019 16:39:00

Vier redenen om te overwegen om in Russische aandelen te stappen


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Issues zijn er genoeg waarom Rusland in een kwade reuk staat bij het Westen en daarmee bij veel beleggers. Rusland zou in 2019 wel eens minder vaak negatief in het nieuws kunnen komen dan in 2018, zo meent Hugo Bain, senior Investment Manager bij vermogensbeheerder Pictet Asset Management.

Hoewel dit een nogal gewaagde voorspelling is, kan het "er wel voor zorgen dat beleggers zich weer gaan focussen op de aantrekkelijke fundamenten van het land en lijkt een herwaardering onvermijdelijk".

Zonder in te gaan op individuele aandelen somt Bain vier andere redenen op waarom Russische aandelen hun prestatiegraad zouden kunnen voortzetten:

[1] De positieve kant van sancties

Het is volgens Bain moeilijk om Rusland effectief te raken met sancties. Europese beleggers zullen harder worden geraakt door eventuele koersdalingen dan Russische beleggers, die relatief weinig in 'eigen' aandelen beleggen. Om de Russische economie écht te raken zullen er sancties op de export van Russische olie en gas moeten komen, maar hier is Europa zelf veel te afhankelijk van.

Bain meent dat het opheffen van sancties opvallend genoeg een groter probleem zal vormen voor de Russische beleidsmakers dan het dealen met de huidige sancties. Deze helpen de Russische overheid bij het behouden van een begrotingsoverschot omdat de koers van de roebel door de sancties wordt gedrukt en de overheidsuitgave in lokale valuta en de overheidsinkomsten in harde valuta zijn.

[2] Onafhankelijk van olieprijs

Rusland blijft naar inschatting van de senior Investment Manager deelnemen aan het OPEC+ kartel, hetgeen de olieprijs in het komende jaar zou moeten stabiliseren. Ook is Rusland er door het opbouwen van buitenlandse reserves in geslaagd om de koers van de roebel los te koppelen van de olieprijs zodat deze niet meer meebeweegt met eventuele dalingen.

Wel dreigen er nieuwe sancties voor Rusland vanuit zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde States als gevolg van het Skripal-schandaal en de vermeende Russische inmenging bij de Amerikaanse midterm-verkiezingen. Het conflict met Oekraïne zal volgens Bain geen economische impact hebben.

[3] Binnenlandse economie ziet er rooskleurig uit

Rusland heeft de afgelopen jaren een erg behoudend monetair- en begrotingsbeleid gevoerd. De schuldratio is laag en de overheid heeft, mede door ingevoerde sancties, een begrotingsoverschot.

[4] Aantrekkelijke waarderingen

Russische aandelen keren een dividend uit van rond de 7 procent, vergeleken met 3 procent voor andere opkomende markten. Daarnaast bieden een zwakke roebel en gunstige grondstofprijzen positieve vooruitzichten voor Russische exporteurs.

"Alle segmenten van de Russische aandelenmarkt zijn goedkoop, er zijn veel gezonde bedrijven met rampzalig lage koersen en tweecijferige dividendrendementen zijn niet ongebruikelijk", aldus Bain.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit