Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
DIVIDEND 7-12-2018 16:15:16

Vijf aandachtspunten bij beleggen in hoog dividend aandelen


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Inkomsten uit vermogen halen valt momenteel nog niet mee. Veel obligaties kennen karige rentevergoedingen. Spaarrentes staan op een all time-low. Maar diverse aandelen bieden nog wel een stevig dividendrendement.

Dit rendement kun je uitdrukken als de verhouding tussen de winstuitkering en de aandelenkoers. Soms is het dividendrendement zelfs meer dat vier procent per jaar. Iets meer risico nemen dan maar en aandelen kopen? Business Insider schreef recent over de kansen en valkuilen van een aanpak met hoogdividendaandelen.

Simpel toch? je koopt aandelen die sinds jaar en dag een mooi dividendpercentage uitkeren. Maar wat levert het dividendrendement tegenwoordig op en waar moet je op letten?

Aan welke dividendrendementen kun je denken?

Onder vermogensbeheerders staan hoogdividendaandelen traditioneel bekend als 'weduwen en wezenfondsen'. Het gaat om aandelen die de basis vormen van beleggingsportefeuilles die gericht zijn op een stabiele inkomstenstroom.

Aandelen van Koninklijke Olie (Royal Dutch Shell) zijn een klassiek voorbeeld. Bij buitenlandse aandelen kun je denken aan bijvoorbeeld Coca-Cola.

Kijken wij even naar bedrijven in de Amsterdamse AEX, dan komen bij de huidige koersen de verwachte dividendrendementen van diverse ondernemingen boven de 4,5 procent uit. Dat geldt voor ABN Amro, Akzo Nobel, ING, Royal Dutch Shell en Unibail-Rodamco.

Bij AkzoNobel neigt het rendement zelfs al naar de negen procent, maar dat komt door een extra winstuitkering over het jaar 2018. Het dividendrendement op basis van de verwachte winstuitkering in 2019 ligt op 3,3 procent. In de Euro Stoxx 50-index zijn ook veel bedrijven met geschatte dividenden van meer dan vier procent te vinden.

Maar waar moet je op letten als je met (een deel) van je vermogen een aandelenportefeuille met hoge dividenduitkeringen wil bouwen? We noemen 5 aandachtspunten

1. Spreiden over aandelen

Als je eenmaal een mooi aandeel hebt gevonden, een onderneming van naam en faam met een hoog verwacht dividend, kan het makkelijk zijn het daar maar bij te houden. Maar niet alleen het hoge dividendrendement bepaalt je uiteindelijke rendement. Ook de koersontwikkeling heeft consequenties.

Dit lijstje met Amerikaanse hoogdividendaandelen van Investor Place is veelzeggend. AT&T staat met een dividendrendement van 6,6 procent fier bovenaan, maar de koers is dit jaar ruim een vijfde onderuit gegaan.

Oude beurswijsheden over spreiden van het vermogen gelden ook hier. "Stop niet alle eieren in één mandje". Dus spreid je geld over aandelen van meerdere ondernemingen.

2. Spreiden over regio's

Vanouds blijven beleggers graag 'dichtbij huis'. In beleggersjargon, ze hebben een 'home bias'. Dat is op zich niet vreemd. Voor Nederlandse beleggers zijn bijvoorbeeld Koninklijke Olie (Royal Dutch Shell) en Ahold bekende en vertrouwde namen. Maar de wereldwijde aandelenmarkten bieden veel meer kansen dan de thuismarkt alleen.

Er is meer dan de bedrijven die je kent van dichtbij. Wat bekend en vertrouwd is, is niet altijd ook goed of kansrijk. Bovendien hebben verschillende regio's een verschillende dynamiek.

Zit het in het Verre Oosten tegen, dan floreren Europese bedrijven misschien wel. Dus ook hier: spreiden. Beleg niet alles in hoogdividendaandelen van één regio. Vermogensbeheerder Schroders liet onlangs zien dat er inmiddels grote verschillen zijn ontstaan in dividendrendementen tussen regio's.

Europese bedrijven waren tot de kredietcrisis van 2008 gemiddeld genomen nummer één wat betreft het dividendrendement, Amerikaanse bedrijven zaten een stuk lager.

Echter, wanneer je puur let op de hoogste dividendopbrengsten zou je een eenzijdige regiospreiding en een eenzijdige valutaspreiding kunnen krijgen in je portefeuille.

3. Spreiden over sectoren

Er zijn sectoren waar ondernemingen traditioneel weinig dividend uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan techbedrijven. Veel techbedrijven houden de winst liever in voor nieuwe overnames of voor innovatieve investeringen.

Bedrijven uit andere sectoren, denk aan oliebedrijven en financiële instellingen, keren gemiddeld genomen makkelijker dividenden uit. Als je spreidt over meerdere bedrijven en diverse regio's kun je nog op een eenzijdige sectorverdeling uitkomen. Spreiden over diverse sectoren is doorgaans verstandig.

Als je nu naar de Eurostoxx 50 kijkt en je pikt de aandelen met meer dan vier procent dividendrendement eruit, dan dringen vooral banken en verzekeraars zich op. Maar de koers van deze aandelen kan hard fluctueren.

Bij de bankencrisis werden juist financiële instellingen hard geraakt. Hoe zullen ze reageren als Italiaanse banken serieus in de problemen komen of een Brexit ze keihard raakt?

4. Dividend uit het verleden...geen garantie voor de toekomst

Net als bij andere beleggingsrendementen geldt ook hier: 'dividenden uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst'.

Vermogensbeheerder Schroders noemt het voorbeeld van Royal Dutch Shell. Die onderneming verlaagde het dividend 45 jaar lang niet. Telkens was het dividend hoger of gelijk. Maar in 2014 werd opeens een deel van het dividend in aandelen uitgekeerd, omdat de olieprijs daalde. Zelfs bedrijven met een zeer lang trackrecord kunnen je verrassen.

5. Extreem hoog dividendrendement: misschien een 'red flag' in plaats van een aanbeveling

Als een bedrijf in zwaar weer is, kan de koers enorm zijn afgestraft. In ranglijstjes met dividendrendementspercentages schiet zo'n kwakkelend bedrijf dan omhoog.

Staar je dan niet blind op dividendpercentages. Wanneer de koers onderuit is gegaan lijkt het te verwachten dividend torenhoog. Vraag is dan of de dividendtaxaties nog wel reëel zijn. Hoe stabiel is het bedrijf en de aandelenkoers zelf? Misschien meoet het hoge percentage wel een waarschuwingssignaal zijn, een 'red flag'.

Een zeer hoog dividendrendement kan een momentopname zijn. Het dividendrendementspercentage bereken je door het getaxeerde dividend te delen op de beurskoers.

Uiteindelijk moet je het hebben van dividenden én een min of meer stabiele koersontwikkeling van ondernemingen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit