Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VOPAK 17-4-2019 10:02:00

Vopak hoogvlieger in de AEX na sterke kwartaalcijfers


Fotobron: Foto Vopak

(finanzen.nl/AFN) - De omzet van Vopak kwam uit op 324,6 miljoen euro, tegen 316,2 miljoen euro een jaar terug. Het bedrijf spreekt zelf van "sterke" financiële prestaties in de afgelopen periode. De bezettingsgraad van de opslagtanks bedroeg 86 procent tegen 87 procent een jaar geleden.

Vopak verkocht onlangs terminals in Amsterdam, Hamburg en het Spaanse Algeciras aan First State Investments. Ook werd een belang in een dochterbedrijf in Estland verkocht. Volgens Vopak wordt daarmee een nieuwe stap gezet in de uitvoering van de strategie.

Goede start

Tegelijkertijd breidt Vopak zijn opslagcapaciteit op andere locaties uit. In het eerste kwartaal werd 1,9 miljoen kubieke meter toegevoegd en daar komt later dit jaar nog eens 1,3 miljoen kubieke meter bij.

Financieel directeur Gerard Paulides van Vopak verklaarde in een toelichting dat het bedrijf na afronding van die desinvesteringen een besluit zal nemen over wat er met de opbrengst van de transacties gebeurt. De afronding moet later dit jaar plaatsvinden.

Verder stelde Paulides dat Vopak een belangrijk eerste kwartaal heeft gedraaid, met "zeker een goede start van het jaar". Alles ligt op schema bij de onderneming, aldus de bestuurder. Het bedrijf geeft geen concrete prognoses voor de winst dit jaar.

Reacties van analisten

Vopak heeft een goed eerste kwartaal gedraaid, met een toenemende winstgevendheid. Dat laat KBC Securities weten in een reactie op de handelsupdate van het tankopslagbedrijf.

De belangrijkste gebeurtenis bij Vopak in de afgelopen periode was overigens de verkoop van strategische bezittingen, aldus KBC. De Belgische bank herhaalt zijn advies 'accumulate' en koersdoel van 47 euro, aangezien de toenemende winstgevendheid door zal zetten. Vopak is bezig zijn kosten te verlagen.

ING sprak van sterke resultaten van Vopak, waarbij de winst dit jaar hoger kan uitvallen dan door de markt wordt verwacht. Verder is ING benieuwd wat Vopak gaat doen met de opbrengst van de desinvesteringen, naast investeringen in projecten. Het advies staat bij ING op 'hold', met een koersdoel van 45 euro.

Het aandeel Vopak noteerde woensdag omstreeks tien voor tien een plus van 5,24 procent op 44,02 euro. Daarmee was het de sterkste stijger in de AEX-index. Volg hier de actuele bewegingen van het aandeel van Vopak.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Vopak N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Vopak N.V. 38,12 0,93% Vopak N.V.
pagehit