Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 24-6-2016 11:50:33

Waarom goud en sommige valuta als veilige havens worden beschouwd


Fotobron: Freeimages.com

Het verrassende nieuws dat de Britten toch de EU gaan verlaten doet beleggers massaal vluchten naar zogenoemde "veilige havens" als goud, Duitse staatsobligaties, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank. Waar ontlenen deze havens hun veilige status aan?

De Amerikaanse dollar is doorgaans de eerste veilige haven die wordt opgezocht. Het is wereldwijd de belangrijkste munt en de economie van de Verenigde Staten is nog altijd de grootste en machtigste ter wereld. De dollar steeg na het nieuws over de Brexit-stem dan ook flink in prijs ten opzichte van het Britse pond.

Goud

Als beleggers nerveus worden over de kracht van de Amerikaanse dollar is goud normaal gesproken de tweede veilige haven. Goud wordt afgerekend in dollars en als de dollar verzwakt dan wordt goud goedkoper voor beleggers buiten het dollar-gebied. Dit stuwt vaak de goudprijs, waardoor het edelmetaal op zijn beurt weer een goede bescherming kan vormen voor een zwakke dollar.

Goud werd vrijdag door de onrust rond het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU meteen tientallen dollars duurder. In de slipstream van goud werd ook de prijs van zilver, het tweede edelmetaal, mee omhoog gezogen.

Edelmetalen worden gezien als de ultieme belegging voor het verzekeren van vermogen. Goud is zeldzaam, onverwoestbaar en wordt over de hele wereld als waardevol gezien. Het edelmetaal is in feite de enige echte wereldwijd aanvaardbare valuta.

Ook het gevoel dat het goud veilig in een kluis ligt, het niet valt te manipuleren en het niet kan worden bijgedrukt geeft beleggers een geruststellend gevoel in roerige beurstijden. Daarnaast is de waarde van goud niet gerelateerd aan de financiële toestand van nationale overheden.

Japanse yen

De Japanse yen is sinds het begin van deze eeuw ook een veilige haven geworden tijdens periodes van onrust op de aandelenmarkten. De yen klom na het Brexit-nieuws dan ook naar het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds november 2013.

De yen wordt door handelaren vanwege de Japanse politiek, de economie en het financiële systeem als stabiel en veilig gezien. De Japanse regering is daar echter niet blij mee. Japan is een exportland en door een stijging van de yen worden de Japanse producten alleen maar duurder in het buitenland. De Bank of Japan doet er dan ook alles aan om de waarde van de munt te verzwakken.

Zwitserse frank

Ook de Zwitserse frank geniet tegen de zin van de Zwitserse overheid een veilige status in woelige beurstijden. Handelaren zoeken in onrustige situaties de veiligheid op van een munt van een neutraal, veilig land, met een grote banksector en een economie die niet al te gevoelig is voor internationale ontwikkelingen.

Een stijging van de frank holt de concurrentiepositie van Zwitserse ondernemingen echter flink uit. De Zwitserse centrale bank heeft in het verleden dan ook herhaaldelijk ingegrepen om de frank in waarde te laten dalen en doet dat vrijdag ook weer.

Staatsobligaties

Obligaties van grote stabiele landen als Duitsland, Japan en de Verenigde Staten doen het ook altijd goed in onzekere tijden. Beleggers rekenen erop dat deze landen hun leningen altijd zullen aflossen.

Zo ging de rente op Duitse tienjaarsleningen na de Brexit-stem verder omlaag en zakte naar het laagste niveau ooit. De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.274,35 5,20
0,41

Valuta in dit artikel

JPY/USD 0,0091 0
0,00
CHF/EUR 0,8859 -0,0003
-0,03
USD/GBP 0,787 0
0,00
pagehit