De bitcoin is binnen een jaar meer dan 1.000 procent in waarde gestegen. Lees onze bijdrage: Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 19-5-2017 13:01:26

Waarom jonge beleggers volatiliteit moeten omarmen


Fotobron: freeimages.com

De CBOE Volatility Index, een indicator van de mate van angst onder beleggers, noteert al maanden op ultra-lage niveaus maar schoot woensdag met 40 procent omhoog door de politieke onrust in de VS, zo meldt beleggingssite MarketWatch. Een stijgende VIX wordt geïnterpreteerd als een toename van nervositeit onder beleggers.

Ondanks de uitschieter op woensdag is de werkelijke gerealiseerde volatiliteit op de markten al maanden zeer laag. Zo kende de S&P 500-index dit jaar slechts twee handelssessies waarin de index met meer dan 1 procent daalde. Volgens Michael Batnick, hoofd research bij Rithotz Wealth Management, heeft de index zelfs sinds juli 2016 geen daling van 5 procent laten zien.

De VIX noteert doorgaans op historische lage niveaus wanneer de waarderingen boven de historische gemiddelden liggen en vice versa. Het langetermijngemiddelde van de VIX is 20. De rendementen van de S&P 500 op lange termijn zijn over het algemeen hoger wanneer de VIX boven het langetermijngemiddelde noteert dan wanneer de volatiliteit laag is. Correcties en terugtrekkingen, waarbij de VIX stijgt en de koersen dalen, vormen daardoor een van de beste momenten om aandelen bij te kopen.

Na de koersdalingen op woensdag keerde donderdag op Wall Street de rust weer terug. De S&P 500 eindigde 0,4 procent hoger en de VIX zakte weer onder de 12.

Volatiliteit een probleem voor oudere beleggers

Voor beleggers die met pensioen zijn of bijna met pensioen gaan, zijn volatiliteit en risico van hetzelfde laken en pak aangezien een onttrekking van het pensioenplan bij een marktdaling tot permanent kapitaalverlies lijdt.

"De portefeuilles van beleggers die minder dan vijf jaar verwijderd zijn van hun pensioen dienen een zware overhang naar kwalitatieve vastrentende waarden te hebben nu het risico van een correctie op de aandelenmarkten is toegenomen", zegt vermogensbeheerder Lisa Kopp van US Bank Wealth Management.

Volatiliteit goed voor lange termijn

Volgens bestuursvoorzitter Josh Brown van Ritholtz Wealth Management dienen beleggers met een langere horizon volatiliteit juist te omarmen. "Het is belangrijk om te herinneren dat de markten ons alleen belonen omdat we risico nemen. Zonder risico, geen voordelen van beleggen", aldus Brown.

"Het is veel beter om dollars aan je portefeuille toe te voegen wanneer de markten van de hoogtepunten af zijn dan wanneer ze op de hoogste niveaus noteren - vooral gezien het feit dat je dat uit elke looncheque in de komende decennia zal doen", zegt Brown.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

S&P 500 2.675,81
0,90%
VIX 9,46
-9,82%
pagehit