BELEGGEN 7-12-2017 15:26:13

Waarom zou je in 2018 nog aandelen kopen? De redenen zijn op


Fotobron: freeimages.com

Een jaar geleden was die vraag nog op meerdere manieren te beantwoorden. Er waren simpelweg genoeg redenen te verzinnen om aandelen te kopen. De aanstaande belastingplannen van de Amerikaanse president Donald Trump bijvoorbeeld. De verwachte sterke winstgroei van bedrijven die ook buiten de VS actief zijn, omdat andere economieën ook in de lift zouden komen.

Of neem de lage inflatieverwachtingen in combinatie met een sterker groeiende economie. En anders was er nog altijd dat fijne vertrouwde ruime monetaire beleid van centrale banken over de hele wereld om de handel te ondersteunen.

Het kon niet op met de argumenten om aandelen te kopen, maar hoe zit dat nu, een jaar verder, vroeg The Wall Street Journal zich af. En nu blijkt de situatie er toch wel iets minder optimistisch uit te zien. Want al die redenen van een jaar geleden, gelden nu niet meer.

Wegstrepen

Stukje bij beetje streept The Wall Street Journal het optimisme van een jaar geleden weg. Het belastingplan is er bijvoorbeeld inmiddels en alle voordelen die dat plan eventueel met zich mee gaat brengen voor bedrijfswinsten de komende jaren zijn inmiddels wel ingeprijsd.

Winsten van buiten VS dan? Die waren een onverwachte factor in het succes van vorig jaar doordat de economieën buiten de VS ook ineens flink stegen. Volgend jaar zal die 'boost' een stuk minder zijn, omdat na de vraag de kosten ook zullen gaan stijgen.

Ook inflatie kan van het lijstje. De verwachtingen zijn dat die wat toe zal nemen komend jaar. En ook de steun van de centrale banken verdwijnt steeds meer. De Amerikaanse Federal Reserve gaat de balans onder handen nemen en het heeft er alle schijn van dat de ECB ook gaat verkrappen na de komende zomer.

En dus zijn de grondslagen om te hopen op nog hogere koersen allemaal van tafel verdwenen of aan het verdwijnen. Het is dus zoeken naar nieuwe redenen. WSJ concludeert: "Het is altijd mogelijk dat er de komende maanden een of andere nieuwe reden voor hogere aandelenkoersen naar boven komt, zoals een verrassend sterke groei. Tot die tijd hebben beleggers het volste recht om te twijfelen aan de duurzaamheid van de huidige stierenmarkt."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit