12-1-2018 19:31:45

Wall Street weer op koers voor nieuwe records

NEW YORK (AFN) - De aandelenmarkten op Wall Street stevenden vrijdagmiddag weer af op nieuwe records. Beleggers verwerken de kwartaalresultaten van twee grote Amerikaanse banken, die gemengd werden ontvangen. Ook waren er cijfers over onder meer de inflatie en de winkelverkopen.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen stond tijdens de middaghandel in New York 0,7 procent hoger op 25.764 punten. De bredere S&P 500 won 0,5 procent tot 2782 punten. De technologie-index Nasdaq stond 0,6 procent in de plus op 7253 punten.

Bij de hoofdfondsen won JPMorgan Chase 1,1 procent. Door een eenmalige afboeking als gevolg van gewijzigde belastingregels zag de bank de winst afgelopen kwartaal flink dalen. Ook hogere voorzieningen voor slechte leningen drukten het resultaat, dat desondanks de verwachtingen van analisten overtrof.

Wells Fargo

Branchegenoot Wells Fargo profiteerde juist van het mildere belastingregime. Mede daardoor kon de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten in het vierde kwartaal een hogere winst in de boeken kon zetten. Toch leverde het aandeel 0,5 procent in. Vermogensbeheerder Blackrock rapporteerde eveneens een fikse meevaller en won 3,3 procent.

In de Dow waren vliegtuigbouwer Boeing en farmaceut Merck de sterkste stijgers met allebei een winst van 1,8 procent. Onderaan stond Intel met een verlies van 0,8 procen. De chipproducent is al meer dan een week negatief in het nieuws is door een lek in de beveiliging van processoren die wereldwijd in miljarden computers en mobiele apparaten zijn verwerkt.

Inflatie

Voorbeurs werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in december is uitgekomen op 2,1 procent. Die stijging van de consumentenprijzen komt overeen met de schattingen van economen. De toename van de winkelverkopen viel iets kleiner uit dan kenners hadden voorspeld.

De euro was 1,2145 dollar waard, tegen 1,2135 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 64,08 dollar. Brentolie werd eveneens 0,4 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 69,52 dollar op.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit