Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 16-5-2018 11:49:00

Warren Buffett: 'Ik heb misgekleund met Amazon'


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)

(finanzen.nl) - Warren Buffett meent dat hij fors heeft geblunderd door niet in Amazon te stappen toen dat bedrijf naar de beurs ging, en zelfs al eerder. Daarmee heeft hij een belangrijke kans gemist, zo erkent hij.

Amazon werd in 1994 opgericht en ging in 1997 naar de beurs in New York. Buffett kon zich niet indenken dat de webwinkelexploitant zo'n megasucces zou worden. Vandaag de dag is Amazon een van 's werelds meest toonaangevende ondernemingen.

Kortzichtigheid

Buffett was in zowel 1994 als in 1997 enorm kritisch. Een keur aan andere beleggers bleven ook aan de zijlijn staan. Die twijfelaars hadden eind 2001 en gedeeltelijk in 2002 daarin ook gelijk, schrijft Business Insider. De waarde van het aandeel van Amazon zakte weg onder de introductiekoers. Maar dat was dus een tijdelijke inzinking.

Kortzichtigheid, dat was het. Toen Amazon in 1994 werd opgericht dachten veel mensen dat het idee om boeken te verkopen via het internet totaal idioot was. Veel mensen wisten nog nauwelijks wat het internet was. Toen Jeff Bezos, de oprichter en voorman van Amazon, probeerde investeerders over te halen om Amazon te steunen, keerde men hem en masse de rug toe. Met veel moeite wist Bezos uiteindelijk twintig investeerders over te halen en kreeg zo het startkapitaal rond.

Veel lof voor Bezos

Hoewel Buffett veel lof heeft voor Bezos zegt de topbelegger dat hij waarschijnlijk toch nooit de aandelen van Amazon gaat kopen. "Ik heb het wellicht psychisch te moeilijk met het feit dat ik het niet heb gedaan. Daardoor is het voor mij erg moeilijk om het alsnog te doen." Buffett beschouwt zijn beslissing als een enorme fout waar hij mee moet leren dealen.

Amazon zag zijn omzet afgelopen kwartaal flink groeien. Het webwinkelbedrijf profiteerde van een flinke stijging van het aantal online shoppers en een grotere vraag naar zijn clouddiensten.

Er werd een omzetgroei van 43 procent gerapporteerd ten opzichte van een jaar eerder, en zo steeg de omzet naar ruim 51 miljard dollar. De winst van de onderneming nam in het kwartaal dat eind maart eindigde tot 1,6 miljard dollar toe.

Wel in Apple gestapt

Met Apple maakt Buffett een zelfde inschattingsfout, maar daar stapte hij later wel in. Amazon dreigt in elk geval Apple voorbij te gaan wat betreft marktkapitalisatie, zo analyseerde Das Kapital op 13 mei. Apple zit dichtbij de 1 biljoen dollar. Amazon komt steeds dichterbij.

Op dinsdag sloot het aandeel van Amazon op 1576,12 dollar, een daling van 1,59 procent. Bekijk hier de meest actuele koersdata. Amazon ligt de laatste tijd nogal onder vuur van de Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft de pik op het concern. Hij beschuldigt het webwinkelbedrijf van oneerlijke concurrentie, omdat het onvoldoende zou betalen aan de Amerikaanse postdienst voor zijn pakketbezorgingen en kleine winkeliers in de Verenigde Staten zou schaden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
1-2-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.857,52 -0,08% Amazon
pagehit