Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
STAGFLATIE 16-5-2019 09:26:15

'Wereldwijde stagflatie dreigt als het handelsconflict tussen VS en China verder escaleert'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Dit doembeeld schetsen hoofdeconoom Patrick Zweifel en hoofdstrateeg Luca Paolini van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management in een recente analyse van hun hand. Bij stagflatie is er sprake van een hoge inflatie gemixt met een stagnatie van de economische groei en de aanwezigheid van een hoge werkloosheid.

Ze concluderen dat als een tarief van 10 procent op de Amerikaanse handel volledig zou worden doorberekend aan de consument de wereldwijde inflatie zou stijgen met ongeveer 0,7 procentpunt. Hierdoor dalen dan bedrijfswinsten met 2,5 procent en kunnen koerst-winstverhoudingen van wereldwijde aandelen tot 15 procent dalen.

De impact op Wall Street

Washington en Peking kunnen nog steeds een akkoord bereiken tijdens de G-20-bijeenkomst in juni. Volgt er geen akkoord, dan brengen de geplande tariefsverhogingen beide economieën schade toe, zo schrijven Zweifel en Paolini in een analyse. Ze verwachten dat de bestaande handelsmaatregelen de groei van China met 0,5 procent zouden verminderen en die van de VS met ongeveer 0,2 procent.

Wall Street wordt van alle aandelenmarkten het hardst getroffen worden als de handelsvete verder escaleert, omdat de Amerikaanse aandelenmarkt de duurste markt is in het waarderingsmodel van Pictet AM. Zweifel en Paolini stellen bovendien dat de samenstelling ervan gevoeliger is voor economische ontwikkelingen. "Op basis van koers-winstverhouding in 2019 is de Amerikaanse aandelenmarkt 30 procent hoger gewaardeerd dan die in Europa, Japan en opkomende markten."

Wijzend naar Nixon

De impact van de handelsoorlog beperkt zich volgens Zweifel en Paolini niet tot de twee grootste economieën van de wereld. Door het open karakter van hun economieën zijn Singapore, Taiwan, Tsjechische Republiek en Ierland mogelijk gevoeliger dan China en de VS voor de gevolgen van het handelsconflict.

Het beeld dat uit de analyse naar voren komt, is volgens Zweifel en Paolini vergelijkbaar met hetgeen beleggers eerder hebben ervaren. "De S&P 500 daalde met 10 procent in de drie maanden nadat de Amerikaanse president Richard Nixon halverwege 1971 een invoertarief van 10 procent had opgelegd."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit