Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
WESSANEN 12-2-2019 09:49:00

Wessanen voert omzet eigen merken op en dat is een belangrijke opsteker


Fotobron: Pixabay

(AFN) - De totale omzet over het vierde kwartaal van Wessanen bedroeg 160,6 miljoen euro, een stijging van 5,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Eigen merken leverden op vergelijkbare basis 5,9 procent meer op. Het bedrijfsresultaat, geschoond voor eenmalige posten (ebite), steeg in de laatste drie maanden van 2018 met 47 procent tot 14,8 miljoen euro.

Wessanen vindt een stijgende lijn van de eigen merken belangrijk, omdat de zogeheten private-labelproducten naar verwachting steeds minder opleveren. Dat de eigen merken het beter deden, is een opsteker.

Fellere concurrentie

In de voorgaande kwartalen groeiden die eigen merken nog maar matig, onder andere door fellere concurrentie op de markt voor duurzame en natuurlijke voeding. Topman Christophe Barnouin erkende in een toelichting dat nieuwe spelers druk zetten op de groeiplannen van Wessanen. Het bedrijf stelde de eigen verwachtingen vorig jaar daarom a naar beneden bij.

Over heel 2018 groeiden de eigen merken van Wessanen op autonome basis met 2,1 procent. De totale omzet steeg met 0,6 procent tot 628,4 miljoen euro. Het geschoonde bedrijfsresultaat kwam uit op 57,7 miljoen euro, bijna 8 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Onder de streep resteerde een nettowinst van 36 miljoen euro, gelijk aan een jaar eerder.

Druk op de ketel

Wessanen verwacht dat concurrenten, waaronder kleinere spelers en huismerken van supermarkten, ook dit jaar de nodige druk op de ketel zetten. De eigen merken laten naar verwachting "lage tot matige groei ziet", naast een verdere afname van private-labelverkopen.

Verder gaat de onderneming uit van 14 miljoen tot 15 miljoen euro aan waardeverminderingen en afschrijvingen, waarvan 4,3 miljoen euro het gevolg is van nieuwe boekhoudregels.

Erg gezonde cijfers

Wessanen heeft over het vierde kwartaal "erg gezonde cijfers'" gepresenteerd, schrijft KBC Securities in een analistenrapport. Het bedrijf overtrof de gemiddelde verwachtingen omtrent de verkoopcijfers en de operationele marge. En de hardere groei van de eigen merken van het natuurvoedingsbedrijf dan in de voorgaande kwartalen neemt volgens de Belgische bank de nervositeit rond Wessanen onder beleggers weg.

Hoewel Wessanen geen exacte cijfers op zijn prognose voor dit jaar plakt, gaan marktvorsers van KBC uit van een "positieve" omzet- en winststijging in de komende drie jaar. Volgens KBC is de lage koers van het aandeel Wessanen in de afgelopen maanden onterecht.

De bank handhaaft zijn 'buy'-advies en koersdoel van 14,50 euro. Het aandeel zette dinsdag de sterkste koersstijging neer sinds februari 2016. Even na half tien noteerde Wessanen 12,95 procent hoger op 8,68 euro.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Wessanen

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Wessanen 11,72 0,34% Wessanen
pagehit