CHINESE AANDELEN 16-5-2018 17:48:12

Wie winnen bij opname van Chinese A-aandelen in de MSCI-index?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleggers moesten er lang op wachten, maar nu gaat het toch gebeuren. Een belangrijk aantal Chinese aandelen zullen worden opgenomen in de index voor opkomende markten en een wereldwijde index die sterk wordt gevolgd door Exchange Traded Funds (ETFs). Het gaat om aandelen zoals PetroChina, de Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) en de China Construction Bank. Dat blijkt uit onder andere berichtgeving van de South China Morning Post.

De aandelenmarkt in China vertegenwoordigt momenteel een waarde van zo'n 7,5 biljoen dollar. Analisten gaan ervan uit dat de opname een instroom zal opwekken van minstens 400 miljard dollar.

Ongelukkige timing of niet

De timing lijkt beetje ongelukkig gekozen, aangezien de aandelenmarkten van Hongkong en het Chinese vasteland de afgelopen tijd harde tikken hebben gehad als gevolg van de spanningen tussen Washington en China. De Shanghai Composite Index moest tot nog toe dit jaar een daling van 4 procent incasseren. Voor de op large caps gerichte CSI 300 blijkt dat 3 procent te zijn.

Buitenlandse investeerders hebben hun exposure naar Chinese aandelen de afgelopen maanden al vergroot, constateert Louis Lu, hoofd Kwantitatieve en Alternatieve Beleggingen bij CSOP Asset Management. Hij spreekt juist van een goede timing, omdat de waarderingen van A-aandelen zo erg zijn gedaald. "Hierdoor zijn ze op dit moment relatief goedkoop te noemen."

Profiterende sectoren

Volgens Raymond Ma, portefeuillebeheerder bij Fidelity International, zullen van de opname van Chinese A-aandelen in de MSCI-indices vooral die sectoren profiteren die nu al baat hebben bij de structurele langetermijntrends in China.

"Momenteel wordt de Chinese A-aandelenmarkt nog hoofdzakelijk gedomineerd door particuliere beleggers, die zich vaak laten drijven door kortstondige marktgeluiden en kuddegedrag", zegt Ma. Voor de goede orde: dat zijn meestal wel Chinezen. "De opname van A-aandelen in de indices van MSCI daarentegen zal waarschijnlijk de participatie van buitenlandse institutionele beleggers vergroten."

Doorgaans zijn die institutionele beleggers meer gefocust op het vinden van winnaars op de lange termijn. "Op de middellange tot lange termijn zal dit de markt voor A-aandelen helpen om geavanceerder te worden, de liquiditeit te verbeteren en deze in toenemende mate te laten leiden door fundamentals", aldus Ma.

De MSCI-integratie beschouwt Ma als een overduidelijke winst. Hij is het meest positief over de consumentensectoren, informatietechnologie en industrie. "Dankzij de toenemende consumptie en de ontwikkeling van de industrie in China zullen deze sectoren waarschijnlijk de komende drie tot vijf jaar een duurzame en solide groei opleveren. We verwachten dat ze op de middellange tot lange termijn beter zullen presteren."

Uitbreiding van productenaanbod

"We rekenen erop dat Aziatische beleggers de eersten zullen zijn om over de brug te komen, omdat ze meer vertrouwd zijn met de aard van de A-aandelenmarkt", stelt Melody He, productstrateeg bij CSOP Asset Management, tegenover de South Morning Post. Ze weten hoe ze toegang moeten krijgen tot de Chinese markt en welke investeringsinstrumenten ze kunnen gebruiken.

Vermoedelijk zullen beleggers uit Europa en de Verenigde Staten trager zijn om de stap naar China nemen. Maar als grote fondshuizen uit het Westen uiteindelijk Chinese aandelen binnen hun asset allocatie een grotere positie geven, dan kan het rap gaan.

Het inzetten van Exchange Traded Funds (ETFs) zou ze daarbij kunnen helpen. Het ligt volgens kenners overigens in de lijn van de verwachting dat de vraag naar actief beheerde beleggingsproducten de komende tijd zal toenemen en dat het aanbod als gevolg daarvan zal groeien.

De Britse vermogensbeheerder Schroders heeft in elk geval een voorschot genomen door een nieuw beleggingsfonds te lanceren, dat uitsluitend in aandelen op het Chinese vasteland belegt. Het Schroder ISF China A-Share streeft naar vermogensgroei en biedt beleggers toegang tot innovatieve en snel groeiende bedrijven in China.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit