Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
15-5-2019 07:08:47

Winstdaling voor ABN AMRO

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft de winst in het eerste kwartaal duidelijk zien dalen. Dat kwam onder meer omdat vorig jaar nog significante winsten werden geboekt op aandelenparticipaties, onder meer bij de investeringsfondsen van het inmiddels verkochte ABN AMRO Participaties.

Andere investeringswinsten waren er in het eerste kwartaal nauwelijks door een ongunstiger beursklimaat. De bank zag de winst uitkomen op 478 miljoen euro. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel resultaat kwam uit op 754 miljoen euro, 23 procent minder dan een jaar terug. Topman Kees van Dijkhuizen sprak van goede vooruitgang in het uitvoeren van de strategie.

De netto-rentebaten van het financiële concern werden onder meer beïnvloed door tijdelijk verhoogde beheerkosten. Ook gingen de kosten omhoog door nieuwe regelgeving waar de bank naar eigen zeggen alleen het eerste kwartaal last van had. ABN AMRO wist die hogere kosten deels te compenseren door streng op de uitgaven te letten.

Witwassen

Een deel van die extra kosten heeft te maken met de extra aandacht voor het tegengaan van witwassen. Daar werken bij ABN AMRO duizend mensen aan, maar dat aantal wordt uitgebreid naar zo'n 1400, liet Van Dijkhuizen weten. Aan alle incidenten die afgelopen jaar en dit jaar aan het licht kwamen bij onder meer Danske Bank, zit volgens de topman ook een positieve kant. "Ons personeel is er veel meer van doordrongen waarom we bepaalde dingen doen en ook bij klanten is er meer begrip voor soms lastige vragen. Mensen zijn wakker geschud."

ABN AMRO zette bij de zakenbank meer leningen uit. Het aantal risicovolle leningen bij de zakenbank werd teruggedrongen. Daardoor kon ABN AMRO de kredietvoorzieningen halveren tot net onder 100 miljoen euro. Van onzekerheid bij bedrijven door onder meer de aanhoudende onzekerheid rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, merkt de bank dan ook maar beperkt de gevolgen. Van Dijkhuizen verwacht wel dat er snel een akkoord wordt gesloten in dat laatste conflict. "Trump wil uiteindelijk ook herkozen worden."

Marktaandeel

Terwijl bedrijven meer leenden, kromp de hypotheekportefeuille licht. Daar verwacht de bank wel dat het marktaandeel in het huidige kwartaal weer toe zal nemen. Het beheerde vermogen van de Private Banking-tak nam toe. Onder meer een overname droeg daar aan bij.

Het belang van de Nederlandse staat in ABN AMRO is al geruime tijd niet meer teruggedrongen. Van Dijkhuizen vindt dat de regering de afweging moet maken wanneer dat gebeurt. Wel snapt hij dat het momenteel een lastige periode is, vanwege de beweeglijke aandelenbeurzen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ABN Amro

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ABN Amro 18,85 -0,55% ABN Amro
pagehit