Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
GESPONSORD 21-8-2018 13:48:17

Wordt Ethereum de toonaangevende cryptovaluta?


Fotobron: Verified Crypto Traders

Het Ethereum platform en de Ether (ETH) zijn een duidelijk voorbeeld van een Altcoin. Alleen spreken we hier niet over een Altcoin maar over een compleet ecosysteem waarbij de Ether als digitale valuta wordt verhandeld. Het Ethereum platform is ontwikkeld als een digitale infrastructuur waardoor bedrijven en organisaties hiermee gemakkelijk hun eigen applicaties kunnen bouwen.

Hoge transactiesnelheid en veiligheid

In vergelijking met de Bitcoin platform biedt het Ethereum platform een zeer hoge transactie snelheid. Bij een Bitcointransactie heeft het systeem ongeveer 78 minuten nodig om de financiële transactie geheel af te ronden.

Het Ethereum platform heeft hiervoor slechts 6 minuten nodig. Als je echter enorme haast hebt, dan is een transactie met de Ripple (4 seconden), EOS (1.5 seconde) en de Steem (3 seconden) aan te bevelen. Echter bij het Ethereum platform gaat het niet alleen om de transactiesnelheid. Zo is de Ethereum een stuk veiliger dan de Bitcoin omdat het systeem niet toestaat dat derde partijen wijzigingen aan een transactie aanbrengen. Door het gebruik van de zogenaamde ‘smart contracts’, een bepaalde code die in een account is ingebakken, worden de transacties zodanig gecodeerd zodat deze alleen leesbaar zijn voor de verzender en de ontvanger. Binnen het Ethereum netwerk wordt deze code door de Ethereum Vituele Machine (EVM) geactiveerd en omgezet in een unieke code die dan binnen een afgeschermde omgeving wordt uitgevoerd. Het Ethereum platform biedt dus naast een hoge transactiesnelheid ook nog eens een hoge graad van veiligheid.

Verschillen Bitcoin en Ethereum

Het grootste verschil is natuurlijk dat de Bitcoin een cryptovaluta is en de Ethereum een platform is voor het uitvoeren van gedecentraliseerde apps (mart contracts). De voorraad Bitcoin is gelimiteerd waardoor er slechts 21 miljoen munten beschikbaar zijn. Het aantal Ethereum is eigenlijk onbeperkt waardoor er momenteel meer dan 100 miljoen in omloop zijn. Hierbij creëert Bitcoin 75 nieuwe Bitcoin per uur en het Ethereum platform 720 nieuwe Ether per uur. De Ethereum heeft hierdoor een ander economisch model dan Bitcoin. Het Ethereum heeft hanteert een methode voor het afhandelen van transacties die gebaseerd is op de complexiteit van de transactie, de beschikbare bandbreedte en de opslagcapaciteit. De Bitcoin transacties zijn redelijk gekaderd en beconcurreren met elkaar en worden daarbij beperkt door de block-grootte. De ontwikkeling van de Ethereum werd door crowdfunding gefinancierd waardoor de hoeveelheid Ether in eigendoom is van een groot publiek. De Bitcoin werd in eigen beheer door een beperkte groep mensen ontwikkeld die hierdoor ook de meeste Bitcoin in bezit hebben.

Ethereum historie

Het Ethereum platform werd officieel voor het eerst op 30 juli 2015 gelanceerd als een op blockchain gebaseerd open source computerplatform. Het platform, dat in 2013 voor het eerst werd beschreven door Vitalik Buterin, werd door hem in januari 2014 officieel aangekondigd op de North American Bitcoin Conference in Miami. Echter voordat het platform officieel gelanceerd werd, hadden de ontwikkelaars al enige transacties via het Ethereum platform uitgevoerd. Zo werd begin juli 2014 de eerste Ether Sale gelanceerd waarbij 31.591 Bitcoins werden omgezet in 60.102.216 Ether waarmee de Ether (ETH) officieel als digitale valuta het daglicht zag. Om dit te kunnen financieren hielden de oprichters van Ethereum een crowdsourcingcampagne waarbij zij Ether (Ethereum tokens) verkochten. Zij slaagden er in om door middel van deze campagne meer dan 14 miljoen Euro op te halen. Sindsdien is het platform snel gegroeid en zijn er op de dag van vandaag honderden ontwikkelaars bij betrokken.

De ontwikkeling van het Ethereum platform

Het Ethereum platform ondervindt nog steeds groeipijnen en lijdt aan enkele van dezelfde problemen die Bitcoin ook ondervond. Zo werd in 2016 door een hacker bijna 44 miljoen Euro aan Ether gestolen, wat resulteerde in vragen over de beveiliging van het platform. Menig expert was zelfs van mening dat deze hack ook de doodssteek voor het Ethereum platform zou zijn.

Dit voorval veroorzaakte een breuk binnen de Ethereum gemeenschap waardoor het platform in twee blockchains uiteen viel: Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Sinds dit moment zijn er dramatische schommelingen in de prijs van Ether geweest. Echter in 2017 groeide de Ethereum valuta met meer dan 13.000 procent van ongeveer 8 Euro in januari 2017 tot uiteindelijk bijna dan 631 Euro met een marktkapitalisatie van ruim 61 miljard Euro op 31 december 2017. Deze enorme groei is natuurlijk aantrekkelijk voor veel beleggers, maar de volatiliteit maakt andere beleggers erg behoedzaam. Nog steeds kunnen we het Ethereum platform als redelijk jong betitelen, maar het potentieel en de toepassingen kunnen onbeperkt zijn. Het afgelopen jaar is de infrastructuur van Ethereum platform aanzienlijk verbeterd. De beveiligingsprotocollen maken de Ether tot één van de veiligste digitale valuta en de vele decentrale applicaties maken het platform veel flexibeler dan bijvoorbeeld de Bitcoin.

Ethereum als prominente cryptomunt

Door de stormachtige ontwikkeling van de Ether in 2017 zijn steeds meer beleggers en investeerders geïnteresseerd geraakt in deze digitale munt. Vooral grote conglomeraten, die vele miljarden Euro’s aan beleggingen vertegenwoordigen, zijn positiever over Ethereum (ETH) dan over Bitcoin (BTC). Zo bezit Brian Armstrong, als CEO van Coinbase één van de meest invloedrijke jonge personen ter wereld, meer Ether dan Bitcoin. Niet alleen als digitale valuta wint Ethereum aan populariteit, maar ook als applicatie. Zo beweren verschillende markt experts dat het Ethereum platform door meer dan 300.000 ontwikkelaars wordt ondersteund en dat daar maandelijks nog eens 50.000 ontwikkelaars bijkomen. Op basis van deze ontwikkelingen omschrijft een groot deel van de marktanalisten Ethereum als de katalysator voor een nieuwe crypto explosie waarbij enorme rendementen gemaakt kunnen worden. Mogelijk heeft Ethereum zelfs de potentie om de Bitcoin, als meest dominante cryptovaluta, van de troon te stoten.

Ethereum in 2018

De laatste tijd manifesteert de Ethereum zich ook steeds meer als een toonaangevende cryptovaluta. In de eerste dagen van augustus 2018 heeft deze cryptovaluta nieuwe hoogten kunnen bereiken. Vooral veel beleggers zien de Ethereum dan ook als een langetermijninvestering. Sommige marktanalisten zijn zeer positief over Ethereum en voorspellen dat deze tegen eind 2018 zelfs de waarde van ongeveer 2.200 Euro kan bereiken. De echte onverbeterlijke positivo’s onder deze marktanalisten voorspellen zelfs dat Ethereum eind 2019 rond de 30.000 Euro zou kunnen bereiken. De afgelopen maanden vertegenwoordigde Ethereum wel een grillig karakter wat betreft de waardeontwikkeling. Aan het begin van 2018 stond Ethereum op een waarde van ruim 662 Euro terwijl deze cryptomunt op 1 augustus een waarde van ruim 378 Euro vertegenwoordigde. Op 13 januari piekte deze waarde met ruim 1.213 Euro terwijl op 12 augustus de waarde van deze cryptomunt nog slechts 281 Euro bedroeg. Op basis van deze gegevens kan men duidelijk stellen dat Ethereum nog steeds een grillig karakter heeft. De waarde van Ethereum hangt grotendeels af van de informatie die wordt gedeeld in de crypto gemeenschap, de sociale netwerken, de verschillende forums en de reguliere media. Het grote publiek en ook de professionele investeerders reageren op dit nieuws. De waardeontwikkeling van de cryptovaluta is en blijft een informatiegebeurtenis. Als het goed en positief nieuws is zal de waarde van Ethereum stijgen terwijl schokkend nieuws deze waarde als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen. Zo deed op 25 juni 2017 het verzonnen nieuws over de dood van Vitalik Buterin de waarde van Ethereum ineen storten. Het gevolg was dat bijna 4 miljard Euro verloren ging en de waarde van de Ethereum tot iets minder dan 280 Euro daalde. Hoewel het nieuws snel werd achterhaald door de waarheid, was de schade voor Ethereum enorm.

Risico’s cryptovaluta

Het mag duidelijk zijn dat het investeren in cryptovaluta risico’s met zich meebrengt. Om reden verdient het de aanbeveling om de investeringen te verdelen over de verschillende cryptovaluta zodat het risico ook verspreidt wordt. Natuurlijk moet je ook geen geld gebruiken dat je hard nodig hebt voor jouw vaste lasten en het dagelijkse levensonderhoud. Door het grillige karakter van de cryptovaluta kan het zo zijn, dat je binnen zeer korte tijd al jouw investeringen verliest. Maar ook kan het zijn dat de waarde deze beleggingen in de kortste keren het drievoudige waard zijn. Hoe dan ook, blijf verstandig en zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je in deze digitale valuta gaat investeren.

Dit artikel is gesponsored door Verified Crypto Traders. Het is niet bedoeld als individueel advies voor het doen van beleggingen. Cryptomunten zijn zeer volatiele beleggingsproducten, waarbij u de kans loopt uw inleg volledig te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit