Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OUTLOOK 15-3-2019 10:25:49

Zien aandelenbeleggers iets over het hoofd?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl)- Zijn de dalende rendementen op de Amerikaanse Staatsobligaties geen signaal van vertragende economische groei, van stijgende financiële risico's en afnemende risicobereidheid? Als dat het geval is dan lijkt een gestage stijging van de aandelenindexen daar niet mee in overeenstemming te zijn.

De rente op 10-jaars Amerikaanse 'Treasuries' staat dichtbij zijn dieptepunt van 2019 van 2,6 procent terwijl de S&P 500 dit jaar 12 procent hoger noteert.

Toch zijn er volgens CNBC-commentator Michael Santoli redenen om te betwijfelen of er sprake is van een tegenstrijdigheid in de rente- en aandelenmarkt.

Samen stijgen kwam eerder voor

Santoli voert als eerste aan dat het niet vreemd is als aandelen- en obligatiekoersen samen stijgen. Kijk maar naar het grootste deel van de jaren tachtig en negentig. En de combinatie kwam ook voor tijdens eerdere fasen van de huidige economische cyclus.

In 2014 daalde het 10-jaars Treasury rendement bijvoorbeeld van 3 naar 2,1 procent in de loop van het jaar. Toen won de S&P 500 meer dan 11 procent. In de loop van 2017 daalden obligatierentes ook. Ondertussen stegen de aandelenkoersen, heel geleidelijk, met nauwelijks terugval.

De afgelopen maanden stijgen zowel aandelen- als obligatiekoersen. De Federal Reserve doet het rustig aan en de inflatie lijkt onder controle. Dit helpt ook om de volatiliteit van zowel aandelen als obligaties te drukken. De aandelenvolatiliteitsindex van de optiebeurs van Chicago, de CBOE staat op een vijf maands dieptepunt.

Rustige Fed

De lage obligatierentes, de rustige Fed en een afnemende volatiliteit ondersteunen de aandelenwaarderingen. Zelfs bij een gelijkblijvende bedrijfswinst in de eerste helft van het jaar.

"Het is niet zo dat de obligatiemarkt iets weet wat de aandelenmarkt niet weet," denkt Jim Paulsen, hoofd beleggingsstrateeg van The Leuthold Group. "De rendementen van de obligaties dalen vaak en blijven laag bij het begin van een recessie. Maar ze dalen ook vaak wanneer de waardering van aandelen en obligaties samen stijgt."

Paulson denkt dat de recente beweging op de obligatiemarkt duidt op de nasleep van oververhitting halverwege de cyclus binnen een voortdurende expansie. Volgens Paulson is dat niet uitzonderlijk.

Hij kijkt ook naar het soort aandelen dat stijgt. Dividendrijke nutsbedrijven en vastgoedbeleggingsfondsen staan bijna op all-time highs. Dat past ook in een tijd van lage rentes. Zeer cyclische aandelen zijn minder in trek.

De grote bekende groeiaandelen doen het ook erg goed, denk aan Mastercard, PayPal, Intuit en American Tower.

Niet overenthousiast

Dit alles suggereert volgens Santoli dat de aandelenmarkt niet overenthousiast een grote economische versnelling inprijst. Aandelen zijn aan het herstellen van de val eind 2018. Het sentiment is weer 'neutraal' en beleggers nemen ook geen sterk overwogen posities in.

Lage schatkistrendementen zouden een bron van zorg zijn voor aandelen als de rentecurve verder afvlakte, of als bedrijfsobligaties worden gemeden. Maar de risicospreads op high yield-bedrijfsobligaties zijn weer terug op het niveau van november, voordat eind 2018 een stijging begon. Beleggers verlangen minder risicopremie voor de hoogrentende bedrijvenleningen.

Dit alles helpt te verklaren hoe de aandelen zich hebben weten te herstellen terwijl ook de obligatierendementen een dalende trend vertonen. De grote vraag is natuurlijk wel hoe lang dit kan duren.

De ramingen voor de winsten in 2019 dalen weer wat. De S&P 500 noteert nu 16,3 keer de voorspelde winst voor de volgende 12 maanden. De index staat dicht bij zijn all time high. Misschien worden beleggers op een gegeven moment weer wat voorzichtiger. Maar dat is niet omdat de obligatiemarkt nu al iets weet wat verontrustend is voor aandelenbeleggers, zegt Santoli.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit