ZUID-KOREA 12-2-2018 10:41:01

'Zuid-Koreaanse discount zal niet aanhouden'


Fotobron: Flickr, Republic of Korea (CC BY-SA 2.0)

(finanzen.nl) - Nu de 23ste Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn begonnen, is het een mooi moment om kort stil te staan bij de kansen voor beleggers om in de Zuid-Koreaanse markt te stappen.

Matthew Vaight, manager van het M&G Global Emerging Markets Fund, is erg te spreken over de vooruitzichten. Maar volgens hem kan de 'Koreaanse discount' echter niet aanhouden.

"De progressie van de Zuid-Koreaanse economie is goed te zien als het wordt afgezet tegenover de rijke buurman Japan, met wie Zuid-Korea in 2002 het Wereldkampioenschap voetbal organiseerde", zo stelt Vaight. "Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekende dat het inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Korea momenteel een kwart lager is dan in Japan, maar toen Seoel in 1988 de Zomerspelen organiseerde was dit vijf keer lager."

Hervormingen in corporate governance

Hij noemt de aandelenmarkt in Zuid-Korea één van de best presterende markten van 2017. "Maar ondanks de sterke stijgingen zijn de waarderingen vrijwel gelijk gebleven. De performance werd vooral gestuwd door hogere bedrijfswinsten en er was weinig toename van de multiples."

Zuid-Korea blijft naar zijn mening aantrekkelijk gewaardeerd en is altijd al één van de goedkopere markten geweest. "Deze historische ‘Koreaanse discount’ zal op een gegeven moment afnemen."

Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn beleggers toch wat terughoudend met het alloceren van kapitaal in het land, vooral door de matige corporate governance. Vaight: "Er is nu echter een beweging gaande die bemoedigend is op dit gebied en tot een re-rating kan lijden. Zo heeft de Koreaanse regering hervormingen doorgevoerd die bijvoorbeeld minderheidsaandeelhouders tegemoet komen."

Bedrijven worden aangemoedigd om dividend te betalen, en minderheidsaandeelhouders om te stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen. Vaight ziet dat die inspanningen van de overheid lijken te werken, aangezien de dividendbetalingen stijgen.

Samsung valt het meest op

Bij beleggen in Zuid-Korea schiet de technologiegigant Samsung het meest in het oog. Vaight is behoorlijk positief over dit aandeel."Samsung Electronics is een voorloper als het gaat om aandeelhoudervriendelijke maatregelen."

Zo betaalde de onderneming in de afgelopen jaren fors meer dividend uit en het wil nu 50% van de vrije kasstroom aan aandeelhouders uitkeren. Daarbij trok het bedrijf onlangs een aantal aandelen in die het eerder terugkocht, iets dat enkele jaren geleden ondenkbaar was geweest."

Maar ondanks deze vooruitgang blijven de payout-ratio’s in Korea ver onder die in andere markten, onderstreept de fondsmanager. Daardoor is er nog veel ruimte om te groeien. Het bedrag dat wordt uitgekeerd in dividend is ook laag in vergelijking met andere landen Vaight verwacht dat dit potentieel aanzienlijk kan gaan stijgen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Samsung

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Samsung 41.950,00 1,21% Samsung

Indices in dit artikel

KOSPI 2.107,06
0,05%
pagehit