Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ASSET ALLOCATIE 17-7-2019 15:48:00

Aandelen uit de gratie bij MeesPierson en het is een goede tijd om te cashen op goud


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - ABN Amro MeesPierson heeft de algehele vermogensverdeling (de asset allocatie) gewijzigd. De private bank is minder positief over aandelen en verlaagt de weging van neutraal naar onderwogen. Binnen de aandelenportefeuille geeft de bank nu meer de voorkeur aan de sector gezondheidszorg (van neutraal naar overwogen).

Tegelijkertijd wordt de sector industrie negatiever ingeschat (van neutraal naar onderwogen). De weging in grondstoffen is na de verkoop van de positie in goud weer neutraal. In de obligatieportefeuille is de positie in bedrijfsobligaties versterkt.

Defensiever gemaakt

"Met de wijzigingen in onze asset allocatie is onze aandelenportefeuille defensiever gemaakt en daardoor minder afhankelijk van economische groei en winstgroei", zo stelt Richard de Groot, voorzitter van het ABN Amro Beleggingscomité, in een toelichting. "De bereidheid van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente te verlagen is positief voor beleggers."

Volgens hem is het effect voor een groot deel al in de huidige aandelenkoersen verdisconteerd. "Daardoor is het opwaartse koerspotentieel beperkt. Tegelijkertijd is het bedrijfssentiment door het weer oplaaiende handelsconflict aanzienlijk verzwakt. Dit weegt zwaar op de winsten."

De Groot vervolgt: "Al met al weegt de mogelijkheid van een economische groeivertraging zwaarder dan het potentieel van verdere verbetering, hoewel de kans op een recessie laag blijft. Het is nu tijd om het risico van aandelen te verminderen. We doen beleggers de suggestie om de verkoopopbrengsten in liquiditeiten te steken."

Positiever over sector gezondheidszorg

Op sectorniveau verhoogt ABN Amro MeesPierson de weging van gezondheidszorg naar overwogen. Als reden noemt de private bank dat de winstgroei bij bedrijven in deze sector minder afhankelijk is van de economie. De Groot ziet bovendien verbeteringen in de pijplijn voor nieuwe geneesmiddelen. "Dit komt de veerkracht van deze bedrijven ten goede, ook bij een afnemende economische groei."

Over de sector industrie is men minder enthousiast. De bank verlaagt de weging naar onderwogen, vanwege de (in het bijzonder in Europa) zwakkere economische verwachtingen. Bovendien wijst De Groot erop dat deze sector en de voorraadketen te maken kan krijgen met de negatieve gevolgen van de handelsspanningen.

Positie in bedrijfsobligaties versterkt

Obligaties zijn nog altijd niet in trek. In de obligatieportefeuille is de positie in bedrijfsobligaties versterkt met behulp van de opbrengsten die komen uit een verlaging van inflatiegerelateerde Italiaanse en Spaanse staatsobligaties.

En de insteek is dat Europese bedrijfsobligaties kunnen meeliften op het verwachte programma voor de inkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB).

Goud verkopen

Tost slot dan de opstelling ten opzichte van goud. Monetaire stimuleringsmaatregelen in de vorm van een lagere rente en het opkopen van staatsobligaties zijn weer terug van weggeweest, zo stelt de private bank.

In dit marktklimaat is ook de goudprijs weer gestegen. De prognose voor de goudprijs eind 2019 is daardoor eerder dan verwacht gerealiseerd. ABN Amro MeesPierson doet beleggers de suggestie om hierop in te spelen en goud te verkopen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.481,15 0,00
0,00
pagehit