Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VISIE 8-2-2019 18:00:20

'Aandelenbeurzen kunnen zo weer 10 tot 30 procent lager staan'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleggers kunnen zomaar een 10 tot 30 procent daling van de Amerikaanse aandelenmarkt om de oren krijgen. Dat zegt David Tice tegen CNBC. Wall Street stijgt de laatste weken weer veel te hard, beleggers zijn te optimistisch, denkt Tice.

Nu is Tice een echte 'bear', een belegger die graag inspeelt op dalingen. Hij runde ook al het 'Prudent Bear'-fonds dat hij tien jaar geleden aan Federated verkocht.

Dode kat

De koersbeweging die hij de laatste weken ziet noemt hij een 'dead cat bounce'. Een benaming die technisch analisten wel gebruiken voor een stuiptrekking van een aandelenmarkt in een eigenlijk neergaande trend.

Volgens Tice is het optimisme onder beleggers weer te wijdverbreid. Een kleine teleurstelling kan forse gevolgen hebben. Hij wijst op data van Investors Intelligence die erop duiden dat het aantal 'bulls', optimistische beleggers sinds september niet meer zo hoog was.

Tice gelooft dat er een fifty-fifty kans is op een recessie dit jaar. Het monetaire beleid van de centrale banken was zeer ruim sinds de financiële crisis van 2008. Tice signaleert nu een wereldwijde vertraging van de winstgroei en groeiende bedrijfsschulden.

Die schuldenberg kan vervelende gevolgen hebben als de monetaire stimulering stopt en een recessie optreedt.

Tijdelijke stevige opleving niet uitgesloten

Ondanks zijn waarschuwing voor koersdalingen, sluit Tice niet uit dat de markt weer even fors oploopt.

Een koerssprong van 20 procent is zomaar mogelijk als de VS en China een handelsovereenkomst sluiten, stelt Tice. Maar hij gelooft dat zo'n stijging snel zal stokken als beleggers zich realiseren dat de winstvooruitzichten op langere termijn niet gunstig zijn.

Lelijke tijden

De komende 10 tot 20 jaar kunnen er heel lelijk uitzien, denkt Tice. Het is daarbij mogelijk wij geen grote marktcrash krijgen, denkt Tice. Hij kan zich ook een scenario voorstellen met kleine oplevingen en steeds iets grotere dalingen.

Grote crash, sluipende dalingen, het doet er niet toe, vindt Tice. De risico's in de aandelenmarkt zijn op dit moment gewoon te hoog voor individuele beleggers.

"De markt op risicobasis is gevaarlijk," zei hij bij CNBC. Hij adviseert dat beleggers hun aandelenbelangen terugbrengen. In plaats daarvan raadt Tice aan om goud te kopen, zoals hij zelf ook doet.

Tice is ervan overtuigd dat goud echt geld vertegenwoordigt. Hij noemt het gevaarlijk om geen goud in je beleggingsportefeuille te hebben

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.421,40 4,03
0,28
pagehit