Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ADYEN 13-9-2018 11:50:00

Adyen overtreft nu al ABN Amro en de geplaagde Deutsche Bank


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - De betalingsdienstverlener Adyen, die fungeert als schakel tussen webshops en banken, had een introductieprijs vastgesteld van 240 euro per aandeel. Op de eerste handelsdag steeg de koers al met 90 procent.

Het aandeel werd eerder deze week meer dan 700 euro waard. Al met al een mooie sprong. Dat betekent ook dat de totale beurswaarde van het bedrijf is gegroeid. Op donderdag stond het aandeel weliswaar omstreeks elf uur met 10,74 procent verlies op bijna 659 euro, maar dat vergalt de bewerkstelligde opmars van het aandeel niet per se. Op woensdag sloot Adyen nog 8,2 procent hoger op ruim 738 euro. Volg de actuele koers via finanzen.nl.

Andere aandelen hebben het nastaren

De marktkapitalisatie bedroeg woensdag bij het sluiten van de beurs 20,45 miljard euro. Daarmee is Adyen groter dan 14 van de 25 bedrijven in de AEX-index. Ja, ook groter dan KPN, ABN Amro, Randstad en DSM.

Zelfs het ooit zo machtige Deutsche Bank, dat qua bezittingen de zeventiende bank ter wereld is en wereldwijd zo'n 100.000 werknemers heeft, moet volgens Business Insider Nederland nu omhoog kijken naar de hippe start-up uit Amsterdam met net geen 700 man personeel.

Imagoschade

Deutsche Bank kampt de afgelopen jaren met forse problemen. In april werd Christian Sewing benoemd tot nieuwe topman, de derde in zes jaar tijd. Hij maakte meteen fikse bezuinigingen bekend om orde op zaken te stellen in de kosten. Eerder deze maand kwam daar nog bij dat Deutsche Bank wordt verwijderd uit de Euro Stoxx50, de sterindex met de grootste aandelen van de eurozone.

Sinds begin dit jaar verloor het aandeel van de grootste bank van Duitsland meer dan 37 procent. Als vanaf 24 september het aandeel niet langer in de korf van de Euro Stoxx 50 zit, dan betekent dat niet alleen nieuwe imagoschade voor de veelgeplaagde bank, zo schrijft de Belgische krant De Tijd. Volgens Bloomberg kunnen er ook gevolgen zijn voor de handel, bijvoorbeeld omdat Exchange Traded Funds (ETFs) vaak indices zoals de Euro Stoxx 50 volgen en ze hun portfolio's zullen moeten herordenen.

Overigens leverde Adyens beursgang oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff honderden miljoenen op. Ook prinses Mabel van Oranje maakte een deel van haar belang te gelde en verdiende daarmee miljoenen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit