Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURSGANG 13-6-2018 09:55:56

Adyen topscoorder met zijn beursgang op het Damrak

(finanzen.nl/AFN) - De verwachtingen van de beursgang waren hooggespannen en blijken helemaal waar te worden gemaakt. Het aandeel Adyen stond na de openingsbel van de beurs in Amsterdam al snel op 423 euro, om vervolgens in bijna een half uur tijd verder te klimmen naar 432 euro.

Bekijk hier de actuele koers van het aandeel van Adyen

Particuliere beleggers kunnen nu ook gewoon handelen in het fintechbedrijf. De inschrijving voorafgaand aan de beursgang was echter voorbehouden aan grote institutionele partijen. De beursgang van Adyen is de grootste sinds die van ABN Amro. Adyen verwerkt betalingen voor grote binnen- en buitenlandse klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify.

Met glans geslaagd

Het aandeel Adyen had woensdag ook al zijn eerste koopadvies te pakken, nog voordat de handel voor het eerst van start ging. Analisten van Kempen gaven de betalingsdienstverlener, die zijn debuut maakt op het Damrak, daarbij een koersdoel van 320 euro. Dat is dus met glans gehaald.

Adyen begon zijn beursrit woensdag op 240 euro per aandeel. Kempen verwacht dat de aandelen het goed zullen doen in een "industrie waarin alles om groei draait" en noemde de introductieprijs "erg aantrekkelijk". De timing van de beursgang is daarbij goed, aldus analist Anil Akbar. Het aandeel Adyen komt overigens ook op de lokale favorietenlijst van de marktvorser te staan.

Kenners verwachten verder dat bedrijven als Wirecard, Ingenico, Worldpay en Worldline woensdag mee zullen liften op de beursgang van Adyen, de meerdere malen overtekend was.

Spekkopers, waaronder Mabel van Oranje

Uit het prospectus van Adyen dat afgelopen week werd gepubliceerd kwamen een aantal interessante feitjes naar voren, zo schrijft Business Insider Nederland. Zo blijkt dat met de beursgang ongeveer 13 procent van het aandelenkapitaal van eigenaar wisselt. Als de begeleidende banken hun overtoewijzingsoptie uitoefenen, dan incasseren bestaande aandeelhouders zo’n 950 miljoen euro.

Uit het prospectus blijkt dat Chief Executive Officer en medeoprichter Pieter van der Does op jaarbasis zo’n 482 duizend euro verdient, maar de echte waarde zit in zijn aandelenbelang, aldus Business Insider Nederland. Van der Does bezit 1,61 miljoen aandelen Adyen en die kwamen bij de koers van 423 euro uit op een waarde van zo’n 681 miljoen euro.

Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft nog iets meer aandelen, te weten 2,16 miljoen, en die bleken bij een koers van 423 euro 913 miljoen euro waard. Een van de meest in het oog springende beleggers is Mabel van Oranje, die een belang van 1,85 procent heeft in Adyen. Bij de beurskoers van 423 euro was dat belang 230 miljoen euro waard.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Wirecard AG

19-7-2019 Wirecard Buy Baader Bank
17-7-2019 Wirecard Buy Deutsche Bank AG
11-7-2019 Wirecard Goldman Sachs Group Inc.
8-7-2019 Wirecard Buy UBS AG
19-6-2019 Wirecard Buy DZ BANK
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Adyen B.V. Parts Sociales 696,80 0,32% Adyen B.V. Parts Sociales
Ingenico 78,62 -0,41% Ingenico
Wirecard AG 149,10 1,64% Wirecard AG
Worldline SA 64,10 -0,54% Worldline SA
Worldpay Group PLC 131,41 -1,05% Worldpay Group PLC
pagehit