Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 16-10-2019 13:28:00

Alison Porter: 'In de techsector nemen de verschillen in waarderingen steeds verder toe'


Fotobron: Janus Henderson

Door Alison Porter, fondsbeheerder bij het Janus Henderson Tech Team

(finanzen.nl) - Laten we eerst wat zaken in een historische context zetten. Het betalingsverkeer is in de afgelopen tien jaar meer veranderd dan in de voorgaande driehonderd jaar. Dit komt door de combinatie van krachtige technologische trends en gunstige demografische ontwikkelingen.

In de afgelopen twintig jaar is ongeveer de helft van de wereld online gegaan via een smartphone, terwijl de cloud nieuwe betalingsverkeersbedrijven zoals Stripe en Square in staat heeft gesteld sneller te groeien zonder eigen opslagcapaciteit of rekenkracht.

Tech op het spoor van financials

Amerikaanse en Britse technologiebedrijven werken steeds vaker samen met bestaande financiële bedrijven. Apple Pay en Google Pay wijken af van de traditionele betaalvoetsporen van Mastercard en Visa en maken gebruik van bestaande bankrekeningstructuren, terwijl ze onze portemonnee en plastic pasjes vervangen door telefoons.

Apple heeft samen met Goldman Sachs een creditcard op de markt gebracht. Deze is ontworpen door Apple, niet door een bank. Het doel ervan is de rente die we betalen te verlagen, niet echt iets wat je doorgaans van een bank verwacht.

In China is Alibaba met zijn fintechdienst Ant Financial het kenmerkende voorbeeld van hoe technologiebedrijven de financiële dienstverlening opschudden. Betaalautomatisering en nieuwe betaalmethoden vallen samen met de enorme disruptie van de detailhandel en e-commerce die in de Verenigde Staten nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Ant Financial haalde vorig jaar 14 miljard dollar op bij een waardering van 150 miljard dollar, meer dan de marktkapitalisatie van Barclays, Lloyds en Royal Bank of Scotland bij elkaar opgeteld.

Wat de libra teweegbrengt

En dan is er nog de libra. Met meer dan 2 miljard Facebook-gebruikers kan de libra, de cryptomunt die Facebook wil lanceren, zomaar meer mensen bereiken dan de totale combinatie van de bevolkingen van China, de Verenigde Staten en Europa.

De libra is niet volledig gedecentraliseerd en de waardering ligt vast op basis van een mandje bestaande fiat-valuta's - wat het 'stabieler' maakt. Het is geen pure blockchaintechnologie en meer evolutionair dan revolutionair.

Wij zijn van mening dat de introductie van de libra door Facebook een welkome katalysator is geweest voor meer toezicht en regelgeving, waarbij centrale banken in bijvoorbeeld China en Zweden alsook de Europese Centrale Bank (ECB) nu allemaal hun eigen versie van digitaal geld overwegen.

Voor blockchaintechnologie is geen centrale autoriteit nodig. Dus het risico hierbij voor centrale banken is dat hierdoor hun controle op de geldhoeveelheid of de inzet van economische sancties verzwakt. Een tweede kwestie is privacy, die gereguleerd kan worden, al stellen privacy en nationale veiligheid vaak tegenstrijdige of concurrerende eisen.

Waarderingsverschillen

Daar waar nieuwe technologieën interessante mogelijkheden bieden, worden waarderingsparameters vaak over het hoofd gezien. In tijden van toenemende economische en politieke spanningen richten beleggers zich vooral op een aantal groeinamen.

In de afgelopen zes maanden hebben we binnen de technologiesector enige divergentie gezien tussen de duurste en de goedkoopste aandelen. Dat waarderingsverschil neemt steeds verder toe.

De sector overtreft waarderingen met meer dan 20x de inkomsten. En dat betekent doorgaans dat de groeiverwachtingen hier en daar wat worden opgeblazen. Dit zien we met name terug bij een aantal cloud-softwarenamen. In andere delen van de sector zie ik nog steeds enige onderwaardering en kansen.

Alison Porter is portfoliomanager bij het Janus Henderson Tech Team. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Visa Inc.

24-7-2019 Visa Outperform Credit Suisse Group
24-7-2019 Visa Buy Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.301,86 -0,82% Alphabet A (ex Google)
Apple Inc. 263,19 -1,16% Apple Inc.
Facebook Inc. 197,51 -0,91% Facebook Inc.
Goldman Sachs 217,91 -0,97% Goldman Sachs
Square 67,17 1,21% Square
Visa Inc. 181,66 -0,61% Visa Inc.
pagehit