Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AUTOSECTOR 23-5-2019 13:48:00

Analist van Morgan Stanley denkt dat de koers van Tesla naar 10 dollar kan kelderen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Voor de zoveelste keer doemen financiële en juridische problemen op voor Tesla, zo schrijft Business Insider Nederland. Marktvorsers zijn er niet gerust op.

In het eerste kwartaal van dit jaar leverde Tesla slechts 63.000 auto's, grofweg 31 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. Erger nog was dat Tesla het hardst werd geraakt bij de luxe modellen, de Model S en Model X, waarvan de verkopen meer dan halveerden. Eind maart was het tekort aan werkkapitaal opgelopen tot 2,2 miljard dollar (bijna 2 miljard euro).

En dat terwijl Tesla in het laatste halfjaar van 2018 juist winst wist te maken, voor het eerst in het 16-jarige bestaan van de onderneming. Die winst werd in het eerste drie maanden van dit jaar weer tenietgedaan door een verlies van grofweg 900 miljoen dollar (738 miljoen euro).

Code rood

De koers van het aandeel Tesla is de afgelopen maand met een kwart in waarde gedaald, terwijl analisten hun koersdoelen voor het aandeel herhaaldelijk neerwaarts hebben bijgesteld. Handelshuis Wedbush Securities sprak van "code rood" voor het bedrijf.

Volgens experts is een kwartaalverlies van 900 miljoen dollar niet niks. Als Tesla vorig jaar had geprobeerd geld op te halen, in plaats van op een Spartaans dieet gaan (zoals Elon Musk het noemde), hadden de zaken er nu wellicht anders uit gezien.

"Tesla zou vorig jaar veel makkelijker geld gekregen hebben, omdat de waarde van het aandeel veel hoger was", zegt econoom Chester Spatt tegen Business Insider.

Het bedrijf zou ook ook meer financiering hebben kunnen krijgen zonder gefronste wenkbrauwen, zegt Spatt. Geld vragen aan beleggers geeft momenteel juist "een verkeerd signaal".

Problemen in China

Financiële turbulentie is niet de enige probleem van het bedrijf, waar recent werknemers zijn ontslagen, showrooms werden gesloten en prijzen van auto's zijn verlaagd. Tesla is gestopt de goedkoopste versie van de Model 3 sedan, waarvan de marges te laag waren.

En dan is er nog China. Tesla bouwt een derde 'gigafabriek' in Shanghai die de Chinese markt van de Model 3 en de Model Y moet voorzien. Maar de Chinese automarkt staat onder druk. In april daalden de autoverkopen met 17,7 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

In het verleden schoot de Chinese overheid te hulp als de autoverkopen daalden, maar deze keer komt de verlichting in de vorm van een algemene belastingverlaging om de economie te stutten. Sommige analisten vrezen dat dit niet tot meer autoverkopen zal leiden. "Ik denk niet dat Chinese consumenten het belastingvoordeel zullen besteden aan een nieuwe auto", zegt Tu Le, oprichter van consultancybureau Sino Auto Insights.

Naar tien dollar

Een analist van Morgan Stanley heeft de prijs van het aandeel Tesla in een worstcasescenario inmiddels verlaagd tot 10 dollar, met als reden de tegenvallende vraag uit China.

"De verlaging tot 10 dollar in het slechtste scenario weerspiegelt vooral onze zorgen omtrent de Chinese vraag naar Tesla-producten", schreef het team van Adam Jonas in een notitie aan klanten. Woensdag sloot het aandeel Tesla ruim 6 procent lager op 192,73 dollar.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

17-7-2019 Tesla Morgan Stanley
3-7-2019 Tesla Underweight JP Morgan Chase & Co.
3-7-2019 Tesla Underperform Credit Suisse Group
3-7-2019 Tesla Sell Goldman Sachs Group Inc.
1-7-2019 Tesla Underperform Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 258,18 1,83% Tesla
pagehit